Se spune sau nu la mulți ani astăzi, de sfânta Anastasia?

de: Dana Cazacu
29 10. 2019

Sfânta Muceniță Anastasia Romana este cinstită anual pe data de 29 octombrie, potrivit calendar ortodox. „La mulți ani!” celor care poartă numele Sf Anastasia. Numele sărbătorite de Sfânta Anastasia sunt: Sita, Anastase, Năstase, Tase, Anastasie s.a Acest nume înseamnă înviere. Sfânta Muceniţă Anastasia Romana a fost o femeie extrem de bună şi de credincioasă, care şi-a dat viaţa pentru Hristos.

Se spune sau nu La mulți ani de Sfânta Anastasia

Sfânta Cuvioasă Muceniță Anastasia Romana a trăit pe vremea împăraţilor Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), guvernator al Romei fiind Prov, pe când se pornise, iarăşi, mare prigoană împotriva creştinilor.

Sfânta Muceniță Anastasia a rămas orfană de mică și a fost crescută de stareța unei mănăstiri de lângă Roma. Aceasta este foarte cunoscută pentru frumusețea ei sufletească, dar și pentru cea trupească.

Guvernatorul o voia pe Anastasia de soție

Guvernatorul păgân, auzind de aceasta, a trimis soldați la mănăstire pentru a o aduce pe Anastasia în fața judecății lor. El voia să o ia pe Sf Anastasia de soție, apoi a trecut la amenințări. Sfânta Muceniță Anastasia i-a răspuns:

„Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci și de sute de ori, de este cu putință.” Anastasia a fost supusă multor chinuri: i s-au tăiat sânii și limbă, iar în cele din urmă a fost omorâtă prin decapitare în afară cetății.

Spunem La mulți ani de Sfânta Anastasia?

Rugăciunea puternică către Sfânta Muceniţă Anastasia Romana

„Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc şi pe Tine căutându-Te, mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună cu Tine mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc întru Tine; şi mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără prihană, primeşte-mă pe mine, ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.

Orfană ai rămas de mică, fiind de trei ani, dar Părintele orfanilor, Care nu părăseşte pe cei străini, a rânduit ca să fii luată într-un sfânt lăcaş al unei mănăstiri, unde ai crescut cu multă grijă. Acolo cu darul lui Dumnezeu ai învăţat sfânta credinţă şi te-ai încununat cu frumoase virtuţi, ajungând la desăvârşirea sfinţeniei, pentru care noi te lăudăm: Bucură-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, mult pătimitoare! Slavă Tatălui şi Fiului şi Duhului Sfânt. Cinste Maicii Domnului. Amin”.

 Tot în această zi se mai face cinstirea

-Sfântului Cuvios Avraamie și a Măriei, nepoată să;
-Sfântului Mucenic Chiril;
-Sfinților Mucenici Min și Mineu;
-Sfântului Sava Stratilatul;
-Sfintei Cuvioase Ana;
-Sfintei Mucenițe Melitina;
-Sfântului Sfințit Mucenic Atanasie.