Se spală în Ajunul Bobotezei? Ce este interzis să faci în această zi, potrivit tradiției
Boboteaza sau Epifania așa cum mai este denumită în popor această sărbătoare, este una dintre cele mai importante din an. De aceea multe gospodine se întreabă dacă se spală în Ajunul Bobotezei. Această sărbătoare reprezintă Botezul Domnului Iisus Hristos, iar de această zi sunt legate numeroase tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu strictețe de creștini.
Se spală în Ajunul Bobotezei? Ce nu este bine să faci sub nicio formă
În ziua Botezului Domnului există anumite lucruri pe care credincioșii nu au voie să le facă. Aceste obiceiuri sunt respectate de oameni de generații întregi, chiar și în ziua de astăzi, mai ales la sate.
În Ajunului Bobotezei nu este bine să speli sau să lași haine la uscat, deoarece se spune că diavolii își caută scăpare ascunzându-se sub ele. De asemenea, în popor se mai spune că, două săptămâni după Bobotează, nu se recomandă să speli în pârâuri rufele, pentru că diavolii se vor agăța de ele.
Totodată, în Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan și opt zile după aceea, nu este bine să speli rufe, deoarece apele sunt sfințite.
Este bine de știut că agheasma luată de preot în ziua Bobotezei ajută la curățarea gospodăriei de diavoli, șerpi, purici, boli și de influența oamenilor malefici. De Bobotează se sfințesc toate apele și izvoarele pământului, dar și Aghiasma Mare prin semnul Crucii.
Tradiții, obiceiuri și superstiții la români de Bobotează
Una dintre cele mai importante tradiții de Bobotează este sfințirea tuturor apelor. Potrivit obiceiului, preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce, iar mai mulți bărbați se aruncă în apă pentru a o aduce înapoi. Cel care reușește să ajungă primul la ea va primi binecuvântarea preotului și se spune că vor avea noroc tot anul.
Un alt obicei foarte cunoscut este iordănitul femeilor. În trecut, femeile din nordul țării, acolo unde această tradiție era respectată cu strictețe, se adunau în grupuri mari acasă la cineva și aduceau alimente și băutură. După ce serveau masa, cântau și dansau toată noaptea.
A doua zi de dimineață, atunci când ieșeau la stradă, luau bărbații care apăreau întâmplător pe drum și îi duceau la râu, amenințându-i cu aruncatul în apă. În alte regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână.
În noaptea de Bobotează, tinerele nemăritate își vor visa ursitul dacă își leagă pe inelar un fir roșu de mătase și pun o ramură mică de busuioc sub pernă. De asemenea, se spune că, fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează, se vor mărita cu siguranță în acel an.
În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea de Crăciun. Sub fața de masă, aleasă special pentru sărbătoare, se pun fân, iar pe fiecare colț al mesei se pune câte un bulgăre de sare. Pe masă trebuie să fie prezente 12 feluri de mâncare, după cum urmează: bob fiert, colivă, fiertură de prune, sarmale umplute cu crupe, borș de burechiușe, borș de pește, pește prăjit, plăcinte cu mac și plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră.
Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2023. Câte sărbători cu cruce roșie sunt în prima lună a anului
Rugăciunea puternică pe care trebuie să o rostește de Bobotează
„În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului.
Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție.
Pe Tine, Împăratul cerului și al pământului, Luminătorul nostru, văzându-Te în Iordan, botezat de robul Tău, cerurile s-au înfricoșat și tot pământul s-a înfiorat, îngerii s-au mirat și toată făptura s-a bucurat. La păcătoși și la vameși ai venit ca să speli cu ape păcatele oamenilor. Iar noi, nevrednicii, cu mulțumire Îți cântăm: Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție!
Veniți în grabă astăzi, puteri îngerești, văzând pe Stăpânul Hristos, venit la repejunile Iordanului să
curețe păcatul lui Adam, și cunoscând dumnezeiasca taină, cu frică proslăviți marea Sa coborâre, că Dumnezeu S-a făcut om și neștiind de păcat vine ca un Miel al lui Dumnezeu să ridice păcatele la toată lumea. Pentru aceasta, cei ce proslăviți dumnezeiasca arătare a lui Hristos, cântați Lui, ca și la Betleem, aceste laude:
Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, că din cer de la Tatăl ai venit în această lume;
Slavă Ție, Dumnezeule Cel Preaînalt, Care Te-ai coborât chiar până la chipul de rob;
Slavă Ție, Mântuitorul lumii, căci ca un om ai venit la Ioan să
Te botezi;
Slavă Ție, Luminătorul făpturii, căci ca un nou Adam păcatele lui Adam cel căzut ai purtat;
Slavă Ție, Lumina cea fără de început, Care la Iordan ai vrut să strălucească lumina cea mare a cunoștinței pentru toată lumea;
Slavă Ție, Soarele Dreptății, Care ai dorit să dăruiești oamenilor în Arătarea Ta prealuminoasă dimineață a harului;
Slavă Ție, Cel ce ai venit să scapi lumea de vechea înșelăciune;
Slavă Ție, Cel ce ne-ai arătat nouă marea taină a credinței;
Slavă Ție, Cel ce ai săvârșit pentru noi minuni mari cu ape multe;
Slavă Ție, Cel ce ai luminat cerurile și tot pământul cu lumina învățăturilor Tale;
Slavă Ție, Cel ce pe faraon cel gândit l-ai înecat în repejunile Iordanului;
Slavă Ție, Cel ce ai adus oamenii, prin apele botezului, la viața veșnică;
Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție! Amin”