Se scumpesc prețurile. Cât vom plăti pentru Crăciun și Revelion
Criza economică, în orice situație, dar mai ales acum, aduce după sine și scumpiri masive. Anul acesta mulți agenți comerciali, și nu numai, au nevoie să-și recupereze pierderile, și astfel recurg la scumpiri masive. Crăciunul și revelionul de anul acesta va aduce noi scumpiri, unele reale, altele artificiale. În cele din urmă buzunarul românului de rând va fi cel care va avea de suferit.
Scumpiri de Crăciun și Revelion
Actuala situație, și nu vorbim doar de România, a generat pierderi de milioane de euro, când vine vorba de agenții comerciali.
Nu mai punem la socoteală aproape iminentul faliment din industria HoReCa, de peste tot în lume.
Pierderile financiare și lipsa unui profit real, determină toți jucătorii din industria comerțului, alimentar, non-alimentar, să recurgă la scumpiri la vânzarea retail, sau engross.
Industria alimentară este și ea la fel de afectată de criza epidemiologică și de cea economică.
Dacă în alte state afectate guvernele au recurs la modalități de susținere a afacerilor, în România, din păcate, toți se duc spre faliment.
Nu există niciun proiect real, viabil, de susținere a micilor întreprinzători, prin subvenții.
Nu există nici scutiri de plată a impozitelor sau a TVA-ului către bugetul de stat. În aceste condiții nu ar trebui să ne mire valul de scumpiri.
În perioada următoare, și de Sărbători, vom regăsi pe rafturi, produse mai scumpe, cel puțin cu 15%.
În perioada de Crăciun și Revelion, specialiștii estimează o creștere cu 20% a prețurilor.
Criza economică a determinat majorările de prețuri
Estimările făcute de specialiști în piață arată o creștere masivă a prețurilor la alimente, mai ales la produsele alimentare de bază.
Așa că vom regăsi scumpiri la produse, după cum urmează:
- Carnea: +12%
- Fructele, legumele: +23%
- Uleiul: +15,7%
- Pâinea: +14,3%
- Făina albă: +9,7%
Analiștii spun că acesta este primul val de scumpiri, pentru că, și în alți ani s-a procedat așa, în perioada Crăciunului vor mai veni și alte majorări.
Procentul de 20% se va resimți în buzunarul românului de rând.
Criza economică a generat pierderi masive, lipsa unor lichidități la nivel individual și epuizarea fondurilor pe familie.
Dacă la începutul anului, înainte de pandemie, o familie mai avea ceva resurse financiare puse de-o parte, acum, în noiembrie, mulți au ajuns pe zero, iar viitorul pare sumbru.
Din păcate ceea ce se întâmplă acum se va resimți începând cu anul viitor, în fiecare domeniu în parte, dar mai ales în bugetul familiilor afectate deja de pandemie.