Lovitură pentru șoferii din România. Se întâmplă la pompă de la 1 iulie 2024, noi scumpiri la benzină și motorină

de: Andrei Simion
19 05. 2024

Veşti foarte proaste pentru şoferii români! După ieftinirile de la pompă, de la 1 iulie 2024, preţurile vor creşte atât la motorină, cât şi la benzină. Cu cât se scumpesc carburanții, de fapt.

Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie 2024

Conducătorii auto din România s-au bucurat, în ultimele zile, de ieftiniri la pompă. Șoferii cei mai fericiți au fost cu mașinile pe motorină, deoarece în benzinării acest carburant a ajuns să fie mai ieftin decât benzina. Din păcate, din iulie va crește din nou acciza la carburanți.

Șoferii români au motive de îngrijorare pentru că, după o perioadă de ieftiniri la carburanți, prețurile vor crește semnificativ începând cu 1 iulie 2024! În ultimele zile, ei au beneficiat de scăderi de preț la pompă, în special șoferii care pun motorină la mașină, aceasta devenind mai ieftină decât benzina.

În aprilie, prețul litrului de motorină era de 7,46 lei, iar acum s-a ieftinit cu mai bine de 20 de bani. Așa a ajuns să fie mai ieftină decât benzina, care se vinde la pompă cu 7,24 de lei.

Câți bani vor da șoferii în plus pe carburanți

Din iulie 2024 vin alte scumpiri! Cu alte cuvinte, de la 1 iulie, benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina, cu 40 de bani. Asta înseamnă că plinul cu motorină va costa cu 20 de lei mai mult, iar românii care au mașinile pe benzină vor scoate în plus din buzunar aproape 21 de lei.

Benzină și motorină: diferențe și utilizări

Benzina și motorina sunt cele mai comune tipuri de combustibili utilizați pentru alimentarea vehiculelor cu motoare cu ardere internă. Ambele sunt derivate din petrol brut prin procese de rafinare.

Benzina

Benzina este un lichid inflamabil, obținut prin distilarea petrolului brut și procesul de reformare catalitică. Este folosită, în principal, în motoarele cu aprindere prin scânteie (motoare pe benzină).

Proprietăți și avantaje:

  • Eficiență energetică: Benzina are o ardere rapidă și produce o cantitate mare de energie, oferind o bună performanță a motorului.
  • Pornire rapidă: Motoarele pe benzină pornesc ușor, chiar și la temperaturi scăzute.
  • Mai puțin zgomot: Motoarele pe benzină sunt, în general, mai silențioase comparativ cu cele pe motorină.

Dezavantaje:

  • Cost: Benzina este, de obicei, mai scumpă decât motorina.
  • Eficiență pe termen lung: Consumul de benzină este mai mare în comparație cu motorina pentru aceeași distanță parcursă.

Motorina

Motorina, cunoscută și sub numele de diesel, este un combustibil mai dens, obținut tot prin rafinarea petrolului brut. Este utilizată în motoarele cu aprindere prin compresie (motoare diesel), care sunt comune în camioane, autobuze și unele automobile.

Proprietăți și avantaje:

  • Eficiență de consum: Motoarele diesel sunt mai eficiente la consumul de combustibil, parcurgând distanțe mai lungi cu aceeași cantitate de combustibil comparativ cu motoarele pe benzină.
  • Durabilitate: Motoarele diesel tind să fie mai durabile datorită construcției robuste.
  • Cuplu mare: Motorina oferă un cuplu mare la turații scăzute.

Dezavantaje:

  • Poluare: Motorina produce mai multe emisii de oxizi de azot (NOx) și particule fine, care sunt nocive pentru mediu.
  • Zgomot și vibrații: Motoarele diesel sunt, în general, mai zgomotoase și vibrează mai mult față de motoarele pe benzină.