Se schimbă sistemul de muncă în România! Statul dă bani în plus

de: Filon Stan
22 06. 2020

Guvernul României a importat o metodă de relansare economică folosită în Germania. Prin această măsură economică, angajatorul aflat într-o situație neplăcută nu trebuie să mai disponibilizeze angajații, ci să-i folosească atâtea ore cât îi poate plăti.

România adoptă ”metoda de muncă flexibilă” din Germania

Sistemul de muncă a fost importat din Germania cu tot cu denumire. Acesta se numește Kurzarbeit și se traduce prin ”muncă redusă”. Premierul Ludovic Orban spune că acest sistem va ajuta mult la relansarea economiei, după pandemia de coronavirus.

„Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajaţii cu programul corespunzător, practic stabilim un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de muncă nelucrată de angajaţi”, a spus Orban.

România adoptă ”metoda de muncă flexibilă” din Germania

Munca flexibilă, metodă de relansare economică

El a precizat că această modalitate de susţinere a angajaţilor şi companiilor are caracter de noutate în România, dar ea a fost aplicată în alte ţări europene, în special în Germania, şi a dat rezultate. Premierul a precizat că trebuie fixat cadrul pentru realizarea acestui program.

„Trebuie să fixăm cadrul. La nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul SURE, care este destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru măsurile de tip Kurzarbeit. Sigur că ideea în sine nu este foarte complicată”, a explicat premierul. El a menţionat că această măsură s-ar aplica pe o perioadă limitată atunci când apare o perturbare majoră pe piaţă, cum a fost acum criza generată de COVID.

Ludovic Orban a spus că măsura se aplică o perioadă limitată, atunci când apare o perturbare majoră pe piaţă, cum este criza economică generată de epidemia de COVID, în cazul de faţă. Rămâne ca Guvernul să stabilească o perioadă de aplicare.

”Va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcţiune acest mecanism, astfel încât, pe de o parte, să fie cât mai uşor de accesat, fără proceduri birocratice complicate, pe de altă parte, să asigure criterii de acordare a ajutorului către companii şi către angajaţi foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat şi pe de altă parte să reducă cât mai mult posibilitatea ca unii angajatori să poate să utilizeze această formă de protecţie fără să aibă nevoie sau să o utilizeze ca resursă suplimentară de venit, în condiţiile în care ei, teoretic, nu ar avea nevoie de această măsură”, a mai afirmat Orban.