Se schimbă regulile pentru românii care au contract cu Hidroelectrica sau Enel. Ce trebuie să afle clienții
Ministerul Energiei a propus spre vot o ordonanță ce vizează stabilirea unor noi plafoane pentru a reglementa prețurile în domeniul energiei electrice și a gazelor. Cetățenii români care au contract cu Enel, Hidroelectrica, E.ON sau alte companii din industrie trebuie să știe acest lucru.
Schimbarea pe care Ministerul Energiei vrea să o facă în industria energetică
Te numeri și tu printre românii care au contract încheiat cu una dintre companiile reprezentative din industria energetică, dar nu numai? S-ar putea schimba regulile privind suma pe care o plătești lună de lună pentru consumul de energie electrică și/sau gaze.
Ministerul Energiei a propus recent spre vot o ordonanță prin care se are în vedere reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze. Se pot stabili, astfel, noi plafoane la prețurile actuale. Dacă ai contract cu Enel, Hidroelectrica, E.ON sau alte companii, trebuie să cunoști aceste detalii.
Ce spune Guvernul despre prețurile la energie și gaze
Prețurile la energie electric și gaze au înregistrat unele scăderi, însă reprezentanții Guvernului au promis că reducerea de cost va fi reflectată și în facturile plătite de consumatorii români. Astfel, Ministerul Energiei a conturat un proiect de ordonanță. Trebuie specificat că acesta nu a fost aprobat de Executiv.
Unele voci au evidențiat, în contextul dezbaterii proiectului de ordonanță, că într-adevăr prețurile pe piețele cu livrare pe termen scurt și lung sunt în scădere. Energia, totuși, nu este o marfă pe care să o vindem la tarabă de la o zi la alta, au spus analiștii.
Prețul la energie și gaze trebuie format în baza unui algoritm de piață complex, cu tranzacții pe termen lung pentru baza portofoliului de consum, pe termen scurt pentru alinierea prognozelor și în final cu tranzacții pentru echilibrarea pieței, au evidențiat specialiștii.
Noile reguli ce ar putea fi implementate pentru românii cu contracte la Hidroelectrica sau Enel
Proiectul de ordonanță stabilește ca producătorii de energie să poată vinde electricitatea la un preț de 400 de lei pe megawatt/oră, ceea ce ar însemna o scădere în valoare de 50 de lei față de prețul actual.
De asemenea, companiile care extrag gaze ar putea vinde combustibilul la un preț de 120 de lei pe megawatt/oră, mai ieftin cu 30 de lei în comparație cu prețul actual.
Schimbările ar putea să aibă un impact semnificativ asupra facturilor de energie achitate de consumatori și ar putea aduce beneficii economice semnificative pentru persoanele fizice, dar și pentru persoanele juridice. Este important ca toți consumatorii să fie conștienți de evoluția acestor reglementări și de modul în care ele ar putea influența costurile lunare de energie.