Se schimbă legea pentru Uber, Bolt și taxi. Anunțul care vizează milioane de români

Se schimbă legea pentru Uber, Bolt și taxi. Anunțul care vizează milioane de români

În curând, taximetria ar putea fi altfel decât o știam. Un nou proiect de lege propunere modificarea definiției mijlocului de transport, oferind noi posibilități atât conducătorilor auto care practică această meserie, cât și pasagerilor.

Proiect legislativ: taximetriștii ar putea primi autorizație și pentru autovehiculele cu până la 9 locuri

Conform unui proiect de lege, activitatea de transport în regim de taxi ar putea fi efectuată și cu mașini cu până la 9 locuri, comparativ cu cel mult 5 locuri cum prevede legea în prezent. Taximetriștii ar beneficia de același tratament care a fost aplicat serviciilor de transport alternativ precum Bolt, Uber sau Yango.

  • La art. 3, pct. 2 al Ordonanței Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, mașina este definită ca: autovehicul cu cel puțin 4 roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput și construit pentru transportul de persoane, care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto.
Se schimbă legea pentru Uber, Bolt și taxi. Anunțul care vizează milioane de români
Schimbări majore în legea taximetriei

La finalul lunii trecute, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede autorizarea mașinilor care au cel mult 9 locuri în activități de transport alternativ/ride-sharing. Un proiect de lege similar a fost înregistrat și pentru activitatea de transport în regim de taxi. Drept urmare, taximetriștii ar putea să folosească și autovehicule cu până la 9 locuri și să beneficieze de același tratament care a fost aplicat serviciilor de transport alternativ precum Bolt, Uber sau Yango. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de ambele camere ale legislativului și promulgat de președintele României.

„Serviciile de taxi sunt asimilate serviciilor de transport. Pentru asigurarea unui regim concurențial echilibrat și stabilirea unui regim nediscriminatoriu a modurilor de transport utilizate pentru transportul de persoane în mediul urban, trebuie eliminate discriminarea și îngrădirea accesului la piața transportului în regim de taxi a posesorilor de autovehicule care se încadrează în definiția autoturismului,” subliniază autorii proiectului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI