Se schimbă legea educației! Ce devine obligatoriu pentru toți elevii, pe durata stării de urgență
După ce Ministrul Educației a făcut precizări despre soarta pe care o vor avea elevii în viitorul apropiat, acum câteva zile, astăzi aflăm că în Senatul României s-au votat modificări la Legea educației.
Se schimbă legea educației
Conform unui proiect de lege, votat deja în Senat, învățământul online devine obligatoriu pe perioada stării de urgență, astfel că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu, după cum prevede Legea educaţiei naţionale 1/2011 modificată, miercuri, de Senat, în calitate de Cameră decizională, în şedinţa de plen desfăşurată în sistem de audioconferinţă.
Ce devine obligatoriu pentru toți elevii, pe durata stării de urgență
Astfel că, începând de astăzi, și până pe 15 mai, cel puțin, conform proiectului, elevii sunt obligați să participe la toate orele de curs susținute în sistem online, conform proiectului de act normativ, adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Proiectul a fost iniţiat de un grup de senatori PSD, și vizează stabilirea modului de notare a elevilor prin modificarea articolului71 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, dar aceste prevederi au fost eliminate printr-un amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plen.
„În situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu, potrivit prevederilor constituţionale, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar se pot desfăşura şi online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură.
Pentru învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează metodologia derulării activităţilor în unităţile de învăţământ în sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfăşurarea activităţilor în cele mai bune condiţii”, se arată într-un nou articol introdus.
Același proiect adoptat în Senat, prevede că în starea de urgenţă sau starea de asediu, activităţile desfăşurate în învăţământul universitar se pot desfăşura şi online pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură. Instituţiile de învăţământ universitar elaborează, în baza autonomiei universitare şi cu asumarea răspunderii publice, propria metodologie a derulării activităţilor desfăşurate în universitate în sistem online, aprobată şi de Senatul universitar.