Se schimbă harta Europei?! Țara cu sute de mii de români pe cale să se destrame
Scoția, parte integrantă a Marii Britanii, este pe cale să destabilizeze întreaga orânduire a Regatului Unit. Efectele Brexit-ului de-abia de acum în colo încep să se vadă, și nu sunt deloc plăcute. Prim-ministrul Nicola Sturgeon, a declarat că Scoția ar trebui să devină un stat de sine stătător. Demersul ar însemna slăbirea influenței Marii Britanii într-o Europă și-așa măcinată de mișcări subversive.
Scoția își cere independența față de Marea Britanie
Dacă pentru politicienii de stânga din Anglia, Brexit-ul a însemnat o victorie și o detașare de viziunea globalistă a UE, pentru Scoția și Irlanda de Nord momentul a fost o oportunitate de a-și declara intențiile de a deveni state de sine stătătoare.
Imediat după anunțul ieșirii din rândurile Uniunii Europene, Scoția, prin vocea lui Nicola Sturgeon, a anunțat intenția de demara un referendum pentru a vedea care este opțiunea scoțienilor pe acest subiect.
Recent, primul-ministru Nicola Sturgeon a declarat că își dorește un al doilea referendum de independență. Oficialul a mai declarat că ar trebui organizat la constituirea următorului mandat al Parlamentului scoțian. Liderul SNP, care este, de asemenea, primul ministru în Scoția, a insistat însă că opoziția actuală a guvernului britanic față de indyref2 este nesustenabilă.
”Scoţia ar trebui să aibă oportunitatea de a alege dacă să devină independentă mai degrabă”, a declarat Nicolae Sturgeon, potrivit The Times.
Guvernul de la Londra nu este de acord cu referendumul
Cu toate acestea, guvernul britanic a spus în repetate rânduri că nu va acorda consimțământul. Argumentul din Downing Street a fost acela că deși Sturgeon a susținut ideea de referendum, este ilegală. În acest moment, pe tot teritoriul Marii Britanii se derulează un set de acțiunii de tip referendum. Întrebarea principală pe buletinele de vot este legată de Scoția și cererea de independență a acesteia.
Există o tendință solidă a sondajelor care susțin independența în ultimele luni. Partidul SNP speră la un alt rezultat convingător în scrutinul din mai. Scrutinul le va oferi un mandat pentru un alt referendum privind aceeași întrebare, dacă Scoția ar trebui să rămână în Marea Britanie sau nu.
Problema este că legea spune că revine guvernului britanic să decidă asupra unui alt referendum.
Premierul scoțian a accentuat faptul că-și dorește acest al doilea referendum, dar este conștientă că depinde și de decizia din Downing Street, dar și de trecerea de la pandemie la o situație, cât de cât normală:
„Intenționez să spun mai multe despre acest lucru înainte de alegeri în manifestul nostru. Suntem încă într-o pandemie globală despre care simt un pic mai multă speranță. Am fostun credincios pe tot parcursul vieții militant pentru independență.
Acum sunt și primul ministru al Scoției. Responsabilitatea mea este față de sănătatea și bunăstarea țării și încerc să o conduc prin pandemie și sunt foarte concentrat pe asta.”, a mai declarat Nicola Sturgeon.