Se schimbă buletinele în toată țara. Când va fi implementată noua cartea de identitate și sub ce formă o vor primi cetățenii

de: Rosu Ioana
23 02. 2022

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloș, a explicat în cadrul conferinței „Curs de Guvernare” când vor fi implementate noile cărți de identitate și sub ce formă le vor primi cetățenii. Potrivit oficialului, noile buletine vor face parte din categoria proiectelor de transformare digitală a statului, iar termenul propus este unul scurt, având în vedere volumul de muncă pe care îl presupune această schimbare.

Când se pot aștepta cetățenii la schimbarea buletinului

Potrivit ministrului, actualele buletine tipărite vor fi înlocuite cu cărți de identitate electronice, care vor avea inclusiv semnătură electronica calificată. Dacă toate etapele vor decurge așa cum prevăd autoritățile competente, noile cărți de identitate ar putea fi gata în trimestrul IV al anului 2024. În ciuda faptului că este un termen relative scurt, Marcel Boloș este încrezător în reușită, marcând cu această ocazie un pas important în digitalizarea serviciilor în România.

„Este un proiect mult aşteptat şi, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare.

Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”, a menţionat Marcel Boloş, la Conferinţa CursDeGuvernare „Urgenţa: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”, potrivit Agerpres.

Cartea electronică de identitate – Specimen

Care este utilitatea digitalizării cărții de identitate

Având în vedere că noile cărți de identitate ar putea reprezenta punctul de acces către noua infrastructură digitală a instituțiilor statului, ministrul Marcel Boloș își pune toate speranțele în proiectul ce urmează a se concretiza în doi ani. Acesta a subliniat în cadrul aceleiași conferințe impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra multor domenii esențiale din România.

Oficialul a susținut totodată că această digitalizare se cere a fi introdusă în toată zona serviciilor publice, ușurând în acest fel birocrația și munca angajaților instituțiilor aferente. Potrivit ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, digitalizarea presupune un pas important către modernizare, reușind prin acestă trecere alinierea în rândul orașelor moderne din Europa.

„Este foarte important, nu numai pentru cartea de identitate electronică, dar şi pentru marile servicii publice: sănătate, partea de educaţie, evenimentele de viaţă, administraţia locală.

Discutam dimineaţă cu colegii despre această posibilitate de avea o anumită formă de cloud pentru serviciile locale pentru că, inclusiv primăriile, trebuie să dispună de aceste instrumente de modernizare, fiindcă oraşele viitorului cam spre aceasta se îndreaptă, spre a asigura interoperabilitatea bazelor de date şi a face din acest punct de vedere serviciile publice mult mai accesibile pentru oameni.

Deci, răspunsul este trimestrul IV 2024 – şi facem toate demersurile necesare pentru ca aceste lucruri să poată să prindă contur”, a precizat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.