Se reiau protestele în Piața Victoriei. Ce se întâmplă de mâine la Guvern și la sediile PSD și PNL

Se reiau protestele în Piața Victoriei. Ce se întâmplă de mâine la Guvern și la sediile PSD și PNL
Sindicatele reacționează

Legea salarizării aprobate în 2017 ar fi trebuit să-și facă efectele din luna septembrie 2020, în cazul personalului din educație. Datorită crizei și a lipsei banilor de la buget, această mărire nu a mai avut loc, nici în 2020 și nici în 2021. Deși actualul guvern anunța o majorare de 4%, adică 65 de lei la salariul net, măsura nu mulțumește sindicatele din învățământ, astfel că, vor avea loc noi proteste la Palatul Victoria, dar și la sediile celor două partide de guvernământ, PSD și PNL.

Legea-cadru nr. 153/2017 amânată din nou

Legea votată de PSD în 2017, ce prevedea majorări salariale la tot personalul din educație, fie cel cu statut de predare, sau auxiliar, trebuia să intre în vigoare în 2020, în luna septembrie. Declanșarea pandemiei și lipsa banilor de la bugetul de stat, determina guvernul de la acel moment să amâne majorările, justificarea fiind situația în care se afla România.

Deși, în primă fază, sindicatele din învățământ au înțeles și nu au comentat decizia de atunci, au sperat ca în 2021, cel puțin, să existe totuși o majorare salarială. Din păcate aceasta nu a venit, tot pe fondul crizei economice și a efectelor pandemiei.

Sindicatele din învățământ reacționează

Spre finalul anului sindicatele din învățământ au ieșit în stradă, protestând în fața Palatului Victoria, dar și la sediile partidelor. Odată cu noua coaliție guvernamentală, PSD anunța intenția de a mări cu 4 % salariile din învățământ, dar măsura nu-i mulțumește pe sindicaliști.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ.”, anunță reprezentanții sindicatelor.

Proteste la Guvern și la sediile PSD și PNL

Deciși să-și primească drepturile garantate prin lege, sindicaliștii din învățământ au luat decizia a ieși din nou în stradă, și să protesteze. În comunicatul transmis astăzi, sindicaliștii anunță pentru mâine proteste, atât la Guvern, cât și la sediile celor două partide de guvernământ, PSD și PNL.

În consecință, mâine, 13 ianuarie 2022, începând cu ora 10.00, 100 de membri vor protesta în Piața Victoriei, iar, de la ora 11.30, vor picheta sediile principalelor partide politice – PSD și PNL”, transmit sindicaliștii.

Majorarea de 4% anunțată pentru 1 ianuarie 2022, nu face alteva, decât să-i enerveze și mai mult pe sindicaliștii, declarând că cei 65 de lei adăugați la salariul net, nu reprezintă aproape nimic. Rămâne să vedem dacă premierul Ciucă va găsi o soluție a acestei crize salariale din învățământ, și dacă va fi posibilă majorarea, conform legii-cadru din 2017.