Se redeschid restaurantele?! Cum va fi posibil să stai în interior
Industria HoReCa este unul din subiectele principale în această perioadă, fiind una din cele mai afectate ramuri economice de pandemie și, în curând, de criza economică. Atât premierul Orban, cât și ministrul Tătaru au declarat, de nenumărate ori, că și ei doresc redeschiderea restaruantelor, dar nu oricum și nu în plină creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus.
Propunerea Senatului României pentru funcționarea restaurantelor, cafenelelor și altor localuri publice
Într-o intenție de a justifica decizia de neredeschidere a restaurantelor, cafenelelor și a altor astfel de localuri, premierul Orban declara că 85% dintre patronii din HoReCa respectă regulile, restul nu. Asta se întâmpla la începutul acestei luni, când deja de mai bine de patru luni toate restaurantele, cafenelele, etc., erau închise și cu pierderi imense. Dar, se pare că există o speranță pentru industria HoReCa, prin propunerea din Senatul României.
Cum va fi posibil să stai în interior
Prin propunerea legislativă, lansată în Senat, și care vizează modificarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se stabilește o excepție de la regula aplicată în prezent, anume suspendarea activității la interior pentru restaurante, cafenele și alte localuri publice și să se permită “consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice”, acestea vor trebui să respecte, potrivit proiectului, mai multe condiții. În cadrul proiectului de lege se mai specifică și condițiile clare de distanțare și protecție, atât a personalului, cât și a clienților care vor păși în teriorul localurilor, după cum urmează:
- va exista un spațiu de cel puțin doi metri între mese;
- la o masă vor sta cel mult patru persoane;
- se vor monta panouri separatoare între mese.
Asta înseamnă că se “va asigura o mască de oxigen pentru HORECA, care trebuie să supraviețuiască stărilor de alertă, similar altor ramuri de activitate”.