Se poate spăla în Ajun? Zilele în care nu este bine să faci treburi casnice

de: Andreea Vînătoru
24 12. 2022

Pe 24 decembrie, românii țin cont de anumite superstiții, pentru ca anul următor să le meargă bine. În Ajunul Crăciunului este ziua în care ne ocupăm de ultimele pregătiri, iar multe persoane se întreabă dacă se poate spăla în Ajun de Crăciun sau nu.

Ce nu este bine să faci pe 24 decembrie. Se poate spăla în Ajun?

Înainte de 25 decembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului (Crăciunului), trecem prin ziua de Ajun, care pică, potrivit calendarului creștin ortodox, sâmbăta. În această zi, adică pe 24 decembrie, nu este nicio sărbătoare cu cruce roșie.

Așadar, gospodinele trebuie să știe că se poate spăla în Ajunul Crăciunului. Pe de altă parte, preoții spun că prima și a doua zi de Crăciun sunt sărbători cu cruce roșie în calendarul ortodox, astfel, nu trebuie să facem treburi casnice, dar mai ales să spălăm rufe, pentru că este mare păcat.

Potrivit calendarului ortodox, o altă zi în care nu trebui să spălăm este ziua de 27 decembrie, când este prăznuit Sfântul Ștefan.

Datini și obiceiuri în Ajun de Crăciun

Odată cu venirea sărbătorilor de iarnă asistăm la cele mai frumoase tradiții și obiceiuri românești.

Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, gospodinele pregătesc covrigi și colaci. Acest obicei aduce aminte de înfășurarea unei mâini cu degetele întinse aparținând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la nașterea pruncului și căreia i-au fost tăiate mâinile. După ce sunt pregătiți, colacii sunt împărțiți colindătorilor care vor veni să ureze pe la casele gospodarilor.

Tot în Ajun se pregătesc și turtele, care sunt denumite și „scutecele Domnului”.

Totodată, în noaptea de 24 spre 25 decembrie, stăpânii caselor au datoria să adune de prin sat toate lucrurile împrumutate pentru că locul lor este acasă. În plus, fetele nemăritate roagă mamele să-l determine pe preot să zăbovească un timp pe laiță (bancă făcute din scânduri) și să mănânce câte ceva, ca astfel pețitorii lor să nu întârzie.

Mai mult de atât, în ziua de Ajun, cei care voiau să afle cum vor sta cu sănătatea în anul care urmează tăiau pe jumătate un măr. Dacă fructul avea viermi pe interior, credința era că omul va fi urmărit de boală anul următor.

Crăciunul sau Nașterea Domnului este anunțată prin colinde. În dimineața de Ajun, copiii merg cu colindatul prin sate, aceștia fiind întâmpinați cu mere, nuci, covrigi şi cu turte.

Citește și: De ce nu ai voie să speli rufe în zile de sărbătoare. Scrie clar în Biblie

De ce nu se spală rufe în zilele de sărbătoare cu cruce roșie

În zilele de sărbătoare, marcate cu cruce roșie în calendar, nu este bine să faci treburi casnice, așa cum se prevede în biblie, căci persoanele care nu respectă aceste obiceiuri ar putea să întâmpine multe probleme mari în viață.

În Biblie se spune clar de ce e păcat să speli rufe în zilele de sărbătoare. Dumnezeu a creat a lumea în șase zile, iar în a șaptea, duminica, s-a odihnit. Astfel, credincioșii trebuie să respecte și ei orânduielile bisericii și să tină cont de obiceiuri pentru a nu păcătui.

„Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşți. Lucrează şase zile şi fă-ţi în acestea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în această zi niciun lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine” (Ieşire, 20, 8-11).