Se modifică valabilitatea permiselor de conducere. De când se aplică legea și cine sunt șoferii vizați
O lege adoptată de Senat, în urmă cu ceva timp, propune modificarea perioadei de valabilitate a permisului de conducere. Sunt vizați șoferii care au permise din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, iar perioada de valabilitate va crește pentru unii dintre ei, în timp ce pentru alții va scădea. Care sunt categoriile vizate.
Cât timp vor fi valabile permisele de conducere
În prezent, conducătorii auto și moto care au permis de conducere trebuie să îl schimbe la fiecare 10 ani. Potrivit unui proiect adoptat în urmă cu puțin timp de Senat, valabilitatea permisului de conducere va fi extinsă pentru anumite categorii de șoferi, în timp ce pentru alții va fi diminuată.
Potrivit noii legi, șoferii care sunt înaintați în vârstă nu își vor mai putea reînnoi permisul de conducere pentru mai mult de 2 ani. ”Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani”, se precizează în lege.
Sunt vizați și șoferii care au împlinit 70 de ani. În cazul lor, permisul de conducere va fi reînnoit pentru o perioadă de 5 ani, până la 80 de ani, când va trebui să fie schimbat din 2 în 2 ani.
Șoferii pentru care se extinde perioada de valabilitate
În cazul șoferilor tineri însă, valabilitatea permisului de conducere va crește. Permisele eliberate pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE vor fi valabile 15 ani, potrivit noii legi, în loc de 10, cum este în prezent.
Înainte de a fi pusă în aplicare, legea trebuie să primească vot favorabil și din partea Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz. Apoi urmează să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial. Până atunci, valabilitatea permisului de conducere rămâne de 10 ani pentru toți conducătorii auto. Schimbările au fost propuse la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a crește nivelul siguranței rutiere și de a elimina de pe străzi șoferii care și-au pierdut aptitudinile de condus.
”Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere, cu scopul de a crește nivelul siguranței rutiere.