Se mănâncă sau nu ouăle care au pete roşii pe gălbenuş? Specialiştii elucidează misterul
Cu siguranță vi s-a întâmplat ca atunci când ați spart un ou să găsiți pete roșii sau maronii pe gălbenuşul lui. Deși la prima vedere v-ați gândit că acesta nu este sigur de mâncat, trebuie să știți că specialiștii au cu totul altă părere și explică misterul apariției acestor pete.
Se pot consuma sau nu ouăle care au pete roşii pe gălbenuş?
Dacă ați spart un ou crud, vi s-a întâmplat să descoperiți că acesta are un fir de sânge în gălbenuș. Acesta este un fenomen foarte comun la ouăle de găină și ridică adesea întrebarea: este acest tip de ou sigur de mâncat? În materialul următor vă explicăm ce cauzează prezența sângelui în albușul sau gălbenușul ouălor.
Mulți nu sunt deranjați de prezența acestor mici pete din gălbenuș, însă dacă doriți să gătiți oul fără aceste firișoare de sânge, le puteți îndepărta cu vârful unui cuţit.
Citește și: Ce înseamnă dacă găsești puncte roșii pe ouăle din tigaie. Sigur ți s-a întâmplat și ție
Ce cauzează prezența firelor de sânge în ou
Prezența sângelui în gălbenușul de ou este destul de comună și fără riscuri. Petele sau firele de sânge care pot apărea în interiorul oului se datorează adesea unor mici hemoragii în timpul ovulației și nu reprezintă niciun risc pentru consumatori, scrie gastrolabweb.com.
Micile pete de sânge nu sunt toxice sau periculoase, așa că puteți mânca fără probleme oul respectiv. În plus, nici aroma nu va fi afectată în rezultatul final. Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorat de prezența sângelui în ouă, puteți elimina părțile afectate cu o lingură și puteți continua să gătiți oul în mod normal.
De asemenea, experții susțin că prezența acestor fire de sânge din gălbenuș nu are nimic de-a face cu factorii genetici sau cu starea de sănătate a găinilor, ci este doar eveniment fiziologic natural. Aceste pete sunt mult mai frecvente la găinile în vârstă și care sunt foarte stresate.
Trebuie să știți că puteți verifica oul pentru a vedea dacă sunt este în stare bună sau nu. Prospețimea acestui aliment este un indicator excelent dacă este încă într-o stare comestibilă sau nu. În plus, puteți verifica mirosul și culoarea oului după spargerea acestuia. Mirosul nu trebuie să fie neplăcut, iar culorile să fie uniforme și în concordanță cu tonurile normale care apar în acest aliment.