Se mai dau sau nu credite la bănci după ce a fost instaurată situația de urgență în România

Se mai dau sau nu credite la bănci după ce a fost instaurată situația de urgență în România

Având în vedere modificările datorate pandemiei de coronavirus și pentru a nu propaga știri false legate de sistemul bancar, bihon.ro s-a adresat lui Ionuț Verzea, Retail Division Manager Kiwi Finance Sucursala Oradea pentru a face o radiografie a sistemului bancar. Acesta a explicat ce s-a schimbat și ce nu în sistemul bancar.

Se mai acordă sau nu credite din cauza situației de urgență

Potrivit brokerului de credite, băncile continuă, ca și până cum, să ofere servicii, să acorde în continuare credite și se efectuează operațiuni în condiții normale. Majoritatea și-au ajustat programul de lucru, atât în sucursale cât și în centrale, conform indicațiilor și recomandărilor instituțiilor statului.

„În ce priveste activitatea de creditare, aceasta nu este oprită în nici o bancă. Doar termenii de răspuns s-au prelungit, datorită modificării programului de lucru. Astfel, dacă un credit de nevoi personale putea fi obținut de către un client în una – două zile, acum, acesta va avea de așteptat până în patru zile să i se comunice rezultatul aplicației. La fel și în cazul creditelor ipotecare, termenul normal este de aproximativ o lună, dar băncile au anunțat deja întârzieri. Astfel un termen realist de finalizare a unui dosar de credit ipotecar este de aproximativ șase săptămâni”, a explicat Ionuț Verzea.

Mai multe bancnote de 50 și 100 de lei ținute în mâini.
Se mai acordă sau nu credite din cauza situației de urgență.

Vor scădea prețurile?

Pentru cei care speră să cumpere imobile în viitorul apropiat, la preț de criză, brokerul de credite le sugerează să nu aștepte o scădere a prețului general la imobiliare, deoarece situația nu o impune, iar prețurile nu vor scădea.

„Prețurile actuale sunt corect raportate la nivelul mediu al salariului, iar cererea e în continuare mult mai mare decât oferta de imobile. Dacă este bine sau nu să opteze în această perioadă pentru credite ipotecare, nu există un răspuns clar. Clienții care sunt educați financiar și au economii suficiente, care pot să susțina plata ratelor câteva luni, în cazul în care veniturile salariale le sunt afectate, pot în continuare să acceseze credite ipotecare, dacă au în plan să facă acest demers, sau au achitat avansuri la dezvoltatori. Oricum, când semnezi un contract pe 30 de ani, este bine să prevezi astfel de perioade, în care câteva luni lucrurile merg mai greu. Cine are impresia că în 30 de ani, nu va avea dificultăți financiare, temporare, mai bine să nu opteze deloc pentur un credit”, subliniază Ionuț Verzea.

în această perioadă sunt recomandate refinanțările și consolidările de credit

De exemplu, dacă un client are un leasing, un credit de consum și un card de cumpărături, ale căror rate le-a putut plăti fără probleme, dar estimează ca domeniul de activitate îi va fi afectat de această pandemie și venitul îi va scădea, e recomandabil să își consolideze creditele într-o rată unică, mai mică, și astfel să poată achita mai ușor datoria ținând cont de situația prezentă, sfătuiește specialistul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI