Se interzice de pe 9 aprilie în România! Ce se întâmplă dacă nu respecți decizia autorităților
Se interzice de pe 9 aprilie în România! Ce se întâmplă dacă nu respecți decizia autorităților. Peste 4 zile, pescuitul va fi interzis, timp de 60 de zile, în toate habitatele naturale din România. Astfel, mai multe asociații de vânători și pescari s-au dotat cu camere de termoviziune, pentru a-i putea astfel depista pe braconieri.
Ce nu mai poți să faci începând cu 9 aprilie în România. Foarte mulți vor suferi din această cauză
Pescuitul va fi interzis din 9 aprilie în țara noastră, timp de 60 de zile, în toate habitatele naturale. Astfel, asociațiile de vânători și pescari și-au cumpărat camere cu termoviziune, pentru a-i depista pe pescarii care încalcă legea prohibiției.
Spre exemplu, în județul Sibiu, după o pândă care a durat nu mai puțin de 24 de ore, voluntarii unei asociații, împreună cu polițiștii, au reușit să surprindă în flagrant delict doi bărbați care pescuiau.
Prohibiția la pește durează timp de 60 de zile
Bărbații scoseseră din râul Olt nu mai puțin de 150 de kilograme de pește, din speciile somn, plătică, precum și biban. Întreaga captură a pescarilor a fost confiscată, alături de barca și plasele care aveau o lungime de peste 1000 de metri, folosite la braconaj.
Perioada de prohibiție la pescuit a fost anunțată de autorități și va dura 60 de zile, respectiv în perioada 9 aprilie-7 iunie, în habitatele piscicole naturale, respectiv 45 de zile, între 24 aprilie și 7 iunie inclusiv, în apele care sunt situate la frontiera de stat.
Cei care încalcă legea sunt pedepsiți cu amendă penală și suspendarea dreptului de a pescui
Conform Ordonanței de Urgență nr. 23 din 5 martie 2008, în ceea ce privește pescuitul şi acvacultura, următoarele fapte constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă penală şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă între un an şi 3 ani:
– pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit;
– pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiţie, şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală.
Ce se întâmplă cu pește confiscat
„Faptele de Braconaj constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani. Sancțiunea include confiscarea uneltelor, ambarcaţiunilor de pescuit, mijloacelor de transport, armelor de foc şi altor bunuri care au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor.
Mai mult decât atât, bunurile rezultate din săvârşirea infracţiunilor şi contravenţiilor, constând în peşte, icre, alte vieţuitoare şi produse acvatice, sunt, de asemenea, confiscate urmând să fie valorificate în condițiile legii, contravaloarea făcându-se venit la bugetul de stat”, a precizat Marioara Artemis Gătej, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.