Se interzic aragazele pe gaz?! Decizia Uniunii Europene care poate schimba tot ce știam până acum
Se interzic aragazele pe gaz în România?! Directive recente de la Bruxelles, care impun obligativitatea renovării unor locuințe, înlocuirea boilerelor și efectuarea tranziției către panouri solare, pun într-o nouă lumină ideea unei lumi „verzi” și mai eficiente energetic. Ce trebuie să știi despre aragazele care funcționează pe bază de gaz poți afla mai jos.
Se interzic aragazele pe gaz în România?!
Liderii de la Bruxelles au întocmit un plan de economisire a energiei, care cuprinde noi directive pentru statele membre ale Uniunii Europene. După prevederile referitoare la înlocuirea boilerelor pe bază de gaz, renovarea locuințelor pentru a beneficia de energie verde și instalarea panourilor solare, o nouă propunere ar putea să ajungă pe masa politicienilor.
Aceasta se referă la aragazele ce funcționează pe gaz, susțin surse pentru presa străină. Precum în cazul boilerelor pe gaz, aparatele electrocasnice cu pricina ar putea să fie interzise în favoarea plitelor cu inducție. Tranziția nu ar urma să fie realizată imediat, ci treptat, ca în cazul celorlalte schimbări.
Cu ce fel de dispozitive ar putea fi înlocuite
Aragazele pe gaz ar putea să fie interzise în favoarea plitelor cu inducție, deoarece acestea din urmă prezintă mai multe avantaje, potrivit surselor citate. În mod special, în ceea ce privește siguranța, precum și eficiența energetică.
Plitele cu inducție nu funcționează pe bază de gaz, ci prezintă o suprafață de placă vitro-ceramică uniformă, sub care se află o serie de bobine, sprijinite pe un miez de ferită. La pornirea focului, curentul electric trece prin bobine, generând un câmp magnetic care încălzește vasul amplasat deasupra și conținutul acestuia.
Datorită acestui mecanism, plita cu inducție se încălzește mult mai repede decât aragazul pe bază de gaz, făcând astfel posibilă fierberea apei, de exemplu, într-un timp mai scurt. Înlocuirea aragazului pe gaz cu plita cu inducție ar putea să reducă semnificativ consumul de energie.
Ce propuneri au făcut liderii de la Bruxelles
Noul plan de economisire a energiei prevede modificări privind boilere pe gaz și panourile solare, așa cum am precizat deja. Cele dintâi ar putea să fie înlocuite definitiv până în anul 2029, potrivit propunerilor liderilor de la Bruxelles. Tot până atunci ar trebui oprite de la vânzare toate boilerele alimentate cu combustibili fosili.
Locuințele ar trebui să fie renovate în așa fel încât emisiile poluante să fie reduse. Totul, pentru a asigura o eficiență energetică mai mare. Până în anul 2030, casele rezidențiale ar trebui să reprezinte proprietăți cu clasa energetică E.
Începând din anul 2026, toate clădirile publice și comerciale ar trebui să prezinte panouri solare. Potrivit surselor citate, măsura cu pricina va fi obligatorie și pentru locuințele rezidențiale, fiind necesar să fie pusă în aplicare până în 2030.