Se închid granițele României cu Ungaria pe 1 septembrie. Anunțul făcut de MAE
Pentru cei care vor dori să iasă din țară pe la punctele vamale din vestul țării, MAE are un anunț, și anume faptul că se închid granițele României cu Ungaria pe 1 septembrie.
MAE anunță că se închid granițele României cu Ungaria pe 1 septembrie
După cum bine se știe, la granița cu Ungaria, România are cel puțin 8 puncte de frontieră.
În cel mai recent comnicat emis de Ministerul Afacerilor Externe cei care vor să iasă din țară prin aceste zone sunt informați că se închid granițele României cu Ungaria pe 1 septembrie.
Motivul pentru aceste închideri nu țin de un incident la graniță, ci doar de anumite lucrări de mentenanță care se fac periodic aici:
„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Ungară cu privire la faptul că în intervalul orar 03:00-04:00 (ora locală), în data de 1 septembrie 2024, sistemul de Înregistrare la Frontieră va fi nefuncţional la nivelul tuturor punctelor de trecere a frontierei ungare, din cauza unor lucrări de mentenanţă.
În intervalul orar menţionat, autorităţile ungare nu vor permite intrarea şi ieşirea din Ungaria a persoanelor sau autovehiculelor.”, transmite sâmbătă instituţia.
Ungaria închide și alte puncte de frontieră
Conform informărilor din țara vecină, tot mâine, 1 septembrie, vor fi închise și alte puncte de acces înspre statul maghiar, tot ca urmare a unor lucrări de mentenanță.
Astfel că, la punctele de frontieră cu Polonia în aceleași interval orar menționant anterior, ora locală, se vor închide mai multe puncte vamale vecine cu Polonia.
Pe de altă pate, încă din 2023, autoritățile române și cele maghiare au mers la masa discuțiilor pentru stabilirea unui nou punct de trecere a frontierei.
Un nou puncv de frontieră între ROmânia și Ungaria
Potrivit declarației guvernului, un nou punct de trecere a frontierei ar urma să fie înființat între județul Csongrád și județul Timiș. Deschiderea noului punct de trecere a frontierei între România și Ungaria va stimula relațiile economice, culturale, educaționale și sportive,.
Conform ambelor părți, acest nou punct vamal ar putea contribui și la reducerea comerțului ilegal și la o mai bună securitate a frontierei, potrivit documentului citat de agenția Agerpres. Discuțiile aveau să fie purtate, încă de anul trecut, între experți ai Guvernului României și cu autoritățile ungare pe tema deschiderii acestui nou punct de trecere a frontierei între cele două țări.
Conform informațiilor de la acel moment, un memorandum a fost aprobat de cabinetul premierului de atunci, Nicolae Ciucă, rămânând ca omologul său să semneze, ulterior să se pună în practică.