Se golește țara, iar copiii nu se mai nasc în România. Măsura urgentă pe care ar trebui să o luăm, până nu ajungem la doar 14 milioane

de: Rosu Ioana
13 03. 2023

România se confruntă cu o scădere masivă a populației, iar acest lucru s-a conturat foarte mult în ultimii 10 ani. Potrivit ultimului recensământ, cel din 2021, viitorul apropiat al României nu sună încurajator. Care este trendul către care ne îndreptăm.

România, codașă la natalitate, fruntașă la emigrări și decese

În ultimii ani, România s-a remarcat prin ocuparea primelor locuri în topul țărilor cu cei mai mulți emigranți, astfel că, o mare parte dintre cetățeni aleg să plece în alte state ale Uniunii Europene, unde se stabilesc, muncesc și își întemeiază o familie.

Fenomenul revenirii în țară nu este eliminat din calcul, însă numărul românilor care se întorc acasă este mai mic față de cel al cetățenilor care pleacă la muncă, de cele mai multe ori. Mai mult de atât, o parte dintre cetățenii care se întorc acasă sunt fie pensionari, fie se apropie de vârsta de pensionare, iar acest lucru nu este neapărat un avantaj pentru creșterea numărului de locuitori.

Datele provizorii ale ultimului recensământ, cel din 2021, conturează un tablou nu foarte încurajator pentru viitorul țării, acest lucru fiind datorat îmbătrânirii populației, în paralel cu scăderea natalității li creșterea emigranților. Așa se face că, în România vor predomina pensionarii, în timp ce forța de muncă, respectiv, numărul angajaților, scade vertiginos.

În ciuda veștilor nu foarte bune, există însă și soluții care să ne conducă către luminița de la capătul tunelului. Cu alte cuvinte, țara noastră are șanse de „resuscitare”, dacă vor fi luate măsuri concrete, pe termen scurt și mediu, împiedicând astfel declinul demografic pentru următorii zeci de ani.

Factorii care ar putea determina creșterea populației în România

Printre cele mai rapide soluții se numără deschiderea de a primi migranți ce provin din țările sărace, cărora să le fie asigurată o siguranță care să-I determine să rămână în țara noastră. De asemenea, o altă soluție de creștere a populației este preluarea și adaptarea unor politici publice implementate deja cu succes în țările vest-europene ,care s-au confruntat la rândul lor cu o natalitate scăzută și îmbătrânirea populației.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), țara noastră are în prezent o populație rezidentă de puțin peste 19 milioane de locuitori

Spre deosebire de recensământul din 2011, cel din 2021 a indicat o scădere a populației cu un milion de locuitori, lucru care se pare că nu i-a uimit prea mult pe specialiști și sociologi, care se așteptau la un astfel de rezultat. Se pare că acest fenomen are loc de mai mulți zeci de ani, astfel încât, și recensământul din 2011 arăta o scădere semnificativă a populației, în comparație cu recensământurile făcute anterior.

„Dacă în primii cinci ani de la recensământul din 2011, la care ne raportăm ca termen de referință, a contat în primul rând plecarea în străinătate, deci exodul românilor, în a doua perioadă este vorba de mișcarea naturală negativă, respectiv mai multe decese decât nașteri. Știm cu toții că țara trece printr-un proces de îmbătrânire, care aduce după sine mai multe decese decât nașteri”, explică profesorul Dumitru Sandu.