Se elimină sau nu pensionarea anticipată? Raluca Turcan spulberă misterul

de: Iulia Statie
01 06. 2021

S-a făcut anunțul cu privire la pensionarea anticipată! După ce mai multe întrebări au fost puse cu privire la acest subiect, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a decis să înlăture misterul și să spună ce se va întâmpla pe viitor în România cu privire la asemenea solicitări.

Raluca Turcan a făcut anunțul despre pensionarea anticipată. Ce se va întâmpla în curând

Pensionarea anticipată nu va fi eliminată, dar inspctoratele teritoriale de muncă o să fie obligate să facă o verificare în rândul angajatorilor care fac asemenea solicitări. Raluca Turcan a susținut că în Uniunea Europeană se discută despre creșterea vârstei de pensionare, astfel că este momentul ca în România să existe câteva schimbări.

„Sunt trei factori care marchează decizia legată de vârsta de pensionare: speranța de viață la naștere, calitatea vieții active și speranța de viață la momentul pensionării. România, din nefericire, este sub media europeană la toți acești trei indicatori.

În UE se vorbește despre creștere vârstei de pensionare, dar uitându-ne comparativ pe sistemele de pensii din UE, putem spune că 14 țări au în stabilirea pensiilor atât mijloace de penalizare pentru vârsta de pensionare sau calcularea pensiei dar și mijloace stimulative de menținere în viața activă.

Avem vreo două sau trei țări care au doar mijloace stimulative și două țări, România și Grecia, care au doar sancționări în privința pensionării anticipate.

Cred că este momentul ca în România să ajungem pe de o parte să stimulăm menținerea, în viața activă a oamenilor, acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbați și femei, 63, 65 de ani care deja îl avem deja asumat în legislația în vigoare și în același timp să încercăm să mai facem un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate.”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.

Raluca Turcan: ‘Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată’

Chiar dacă Raluca Turcan a susținut că pensionarea anticipată nu poate să fie eliminată pentru că există peste tot în lume, Ministrul Muncii a susținut că va exista în viitor o verificare riguroasă a angajatorilor, dar și că foarte multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului reprezintă decizii halucinante ale instanțelor.

„Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Există peste tot în lume. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată. O să lansăm în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care din diferite motive fac solicitări să intre în condiții de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă și implicit pensionarea anticipată.

Cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului român sunt pe grupele de muncă, uneori fiind decizii ale instanțelor halucinante. Spre exemplu, pentru că pompierii din cadrul SMURD au grupă de muncă, un pompier de la o primărie s-a dus în instanță, a dat statul în judecată că ar avea nevoie de grupa de muncă pentru pompierul de la SMURD și a câștigat. Asta doar pentru că legislația lasă loc la interpretări.

Pe partea aceasta intrăm cu o clarificare a modului în care se acordă aceste grupe de muncă. Este o obligație și în paralel să stimulăm menținerea în activitatea profesională.”, a mai spus Ministrul Muncii.