Se dau banii pentru acești români. Cine are dreptul și ce trebuie să facă chiar acum

de: Stan Nicu
11 06. 2020

Absolvenţii scolilor în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, dacă se înregistrează la Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Înregistrarea trebuie făcută în cel mult 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.

Se dau banii pentru această categorie de români. Cine are dreptul și ce trebuie să facă

Elevii care termină școala și au 16 ani pot primi indemnizație de șomaj. Aceștia trebuie să se înregistreye la ANOFM la cel mult 30 de zile calendaristice de la absolvirea școlii.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă„, se precizează în comunicat.

Absolvenții trebuie să se înregistreze la ANOFM. Sursa foto: jurnalulolteniei.ro

Ce acte sunt necesare pentru indemnizația de șomaj

Potrivit ANOFM, actele necesare pentru înregistrarea absolventului ca persoană în căutarea unui loc de muncă sunt:

actul de identitate,

actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii,

declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate, modelul tipizat fiind disponibil pe website-ul www.anofm.ro.

Depunerea actelor se poate face online la adresa de e-mail a agenţiei din raza de domiciliu.

Primă de activare de 1000 de lei pentru șomeri care își găsesc un loc de muncă

De asemenea, ANOFM a anunțat zilele trecute că șomerii care își vor găsi un loc nou de mună vor primi o primă de activare în valoare de 1000 de lei.

Suma de 1000 de lei va fi acordată o singură dată în două tranşe. Cei care vor să primească ajutorul din partea statului trebuie să îndeplinească anumite condiţii. De asemenea, potrivit ANOFM, şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 de zile și care nu încasează indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de trei luni vor beneficia de această prima de activare de 1.000 de lei oferită de stat.

Prima de activare este acordată în două tranșe egale. Prima tranșă va fi livrată la angajare, iar cea de-a doua parte va fi primită după ce angajatul împlinește trei luni de muncă la firma care s-a angajat.