Se dau bani pentru acești români. Cine poate beneficia de 2.000 de euro de la stat
Se dau bani de la stat pentru o categorie de români! Cine poate beneficia de 2.000 de euro și care sunt condițiile pentru acest ajutor? Iată mai multe detalii din partea oficialilor!
Bani de la stat pentru o categorie de români
Legumitorii care cultivă ardei, castraveți, tomate, varză și vinete în spații protejate vor putea primi în a.c. un ajutor de minimum 2.000 de euro/1.000 de metri pătrați, conform anunțului ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Adrian Oros a precizat că plafonul total alocat pentru susținerea creșterii legumlor în spații protejate este de 150 de milioane de lei.
Oficialul a adăugat și faptul că programul de sprijin va înlocui „Tomata”, derulat pe o perioadă de patru ani și care nu se mai putea continua în termenii vechi pe motivele sumelor foarte mari alocate, efectului așteptat care nu a mai venit, a modului în care a fost fraudat, dar și a faptului că foarte mulți legumitori au cerut ca programul să fie extins la legume în spații protejate, nu doar la o legumă:
„De aceea am venit cu acest program, acest ajutor de minimis pentru susţinerea legumelor în spaţii protejate. Acum proiectul de HG este în curs de definitivare, în consultare cu mediul asociativ din legumicultură, şi se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveţi, tomate varza alba şi roşie şi vinete. Se acordă maximum 2.000 de euro pe o mie de metri pătraţi pe beneficiar pe an.”
Petre Daea a inițiat programul anterior
Plafonul alocat acestui program este depășit, suma urmând să se reducă proporțional în dreptul tuturor beneficiarilor eligibili. Amintim că programul cunoscut sub numele de „Tomată în spații protejate” a fost lansat de Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, la începutul mandatului său (2017), fiind considerat ca un produs deficitar.
„Avem un plafon de 150 de milioane de lei, dacă valoarea alocată este depăşită cuatumul se reduce proporţional, această sumă se repartizează la toţi beneficiarii eligibili. Schema se va derula prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ca să fie mai uşor verificabilă şi monitorizabilă, iar controalele se vor face de către comisii mixte APIA şi Direcţiile Agricole Judeţene. E un nou program cerut de către o anumită parte a fermierilor. Este ajutorul de minimis pentru plante aromatice. Asta a reieșit și din analiza SWOT pe care am făcut-o și balanța comercială că și în acest domeniu al plantelor aromatice ar trebui să acordăm, pe o anumită perioadă acest ajutor de minimis pentru a revigora acest domeniu”
Adrian Oros (Sursa: Agerpres)