Se dau bani în plus pentru români. Cele 3 categorii de oameni care beneficiază

de: Ștefan R. Apostol
07 08. 2020

Violeta Alexandru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a anunțat recent că o anume categorie de angajați vor avea parte de anumite suporturi financiare din partea Guvernului. Conform acesteia aproximativ 700.000 de oameni vor beneficia de acest ajutor din partea statului.

Există bani la buget pentru o categorie aparte de angajați?

În România anului 2020 există aproximativ 700.000 de oameni care sunt angajați ce fac parte dintr-o anumită categorie. Până acum, această categorie de angajați nu au beneficiat, din partea statului, de un suport financiar consistent. Astfel că, Violeta Alexandru a anunțat existența pe masa Guvernului Orban a unui proiect de ordonanță de urgență prin care se vor aloca bani de la Guvern pentru aceștia.

Se dau bani în plus pentru români. Cele 3 categorii de oameni care beneficiază

Prin același act normativ se dorește și reducerea timpului de muncă și va trebui stabilită prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin cinci de zile lucrătoare consecutive. Proiectul mai specifică faptul că angajatorul va avea obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

Ministrul Muncii a explicat că acest proiect dorește să stabilească un suport financiar de sprijin destinate acestei categorii de salariați, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Prin același proiect ministerul dorește să dezvolte și o stimulare a creşterii ocupării forţei de muncă.

Cele 3 categorii de oameni care beneficiază

Categoria socială vizată de acest proiect este cea a zilierilor, a angajaților sezonier și cea a salariaţilor ce muncesc în regim de telemuncă, conform declarației Violetei Alexandru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale. Proiectul de ordonanță de urgență se află acum ăe masa Guvernului și, spun sursele, ar putea să intre chiar astăzi pe ordinea de zi în cadrul ședinței de guvern.

“Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului”, arată proiectul de act normativ.