Se dau bani de la stat. Românii care vor primi 10.000 de lei de la 1 ianuarie 2024

de: Manolică Anca
05 07. 2023

Vin vești bune pentru români. Statul pregătește noi tranșe de bani pentru anumite categorii de români, acestea urmând a fi virate începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit unui anunț făcut de ANAF. Iată cine sunt persoanele care beneficia de aceste noi vouchere de la stat, dar și ce valoare vor avea.

Noi vouchere de la stat pentru români

ANAF anunță că de la începutul anului viitor, românii vor putea beneficia de noi tichete. Este vorba despre voucherele de activități casnice, în valoare de 15 lei, urmând a fi alocate 675 de tichete pe an în valoare de peste 10.000 de lei.

Legea prestatorului casnic, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, este menită să umple un gol legislativ şi reglementează o zonă în care activităţile se derulează, de cele mai multe ori, nefiscalizat şi necontrolat.

În acest context, în România va intra în vigoare Legea prestatorului casnic (Legea nr 111/2022) – cadrul legal în baza căruia persoanele fizice pot realiza activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice. Prin urmare, între prestator şi beneficiar se va stabili un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.

Cine va primi aceste tichete

Important de precizat este că folosirea tichetului este restrânsă la prestatorul de servicii casnice, al cărui nume și informații sunt completate pe tichet. Totodată, nu se permite transferul acestuia și nu poate fi folosit pentru cumpărarea altor bunuri sau servicii.

Activitatea vizează activități precum: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic va trebui să achite doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire fiind suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Acesta are, de asemenea, obligaţia de a valorifica tichetele de activităţi casnice în termen de 12 luni de la data cumpărării lor.

Citește și: Când intră a patra tranșă de bani pe cardurile sociale în 2023. Luna în care se fac plățile

Durata zilnică a prestării serviciilor

Practic activitatea ocazională, necalificată, realizată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic va fi plătită prin aceste tichete.

Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Citește și: Românii care primesc 10.000 de lei de la stat. Au mare nevoie de bani, ce pot face cu ajutorul