08 feb. 2023 | 18:38

Se dau bani de la stat pentru români. Cine sunt oamenii care vor primi ajutor, anunțul lui Nicolae Ciucă

Politică
Se dau bani de la stat pentru români. Cine sunt oamenii care vor primi ajutor, anunțul lui Nicolae Ciucă
„1,1 miliarde de lei pentru sprijin”-Nicolae Ciucă

Guvernul anunță că se dau bani de la stat pentru români! Crescătorii de animale din România trec printr-o perioadă extrem de grea, ca urmare a focarelor de gripă porcină care s-a extins în mai toată Europa. Ar fi o nouă lovitură, mai ales pentru fermele de porci. Dar, în cadrul ședinței de astăzi a guvernului Ciucă s-a luat o decizie în urma căreia se dau bani de la stat pentru români și ordonanța emisă precizează și cine sunt oamenii care vor primi ajutor.

Fermierii români au cele mai mici venituri din UE

Ultimii ani, cel puțin din acest punct de vedere, a adus o criză fără precedent în rândul fermierilor români, și mai ales a fermierilor crescători de bovine. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, un crescător de vaci din România câștigă de 17 ori mai puțin decât un crescător de vaci din Danemarca.

Același studiu mai arată că în România crescătorii de vaci sunt foarte dependenți de schema de sprijin cuplat zootehnic, care este în prezent cea mai mare subvenție europeană disponibilă pentru zootehnie, dar cu toate astea banii au ajuns extrem de greu la aceștia.

Tot legat de crescătorii de bovine, studiul CE a mai arătat că fermierii români au cele mai mici venituri dintre toate statele membre, vorbind aici cel puțin 5.176 de euro pe unitate de muncă anuală, iar în timp ce sprijinul cuplat zootehnic este un mare ajutor pentru fermieri, prețurile laptelui românesc direct de la fermă sunt derizorii în comparație cu produsele din alte state membre. Fermele sunt foarte mici, având o medie 6 vaci pe fermă, iar producția per animal este foarte scăzută, datele arătând că se produ 3.645 kg pe vacă față de o medie europeană de 7.390 kg.

Vezi și: Se dau bani pentru români. Comisia Europeană, ajutor uriaș pentru țara noastră: cine va beneficia

Guvernul anunță că se dau bani de la stat pentru români

Subvențiile pentru crescătorii de bovine, așa cum spuneam, deși există fondurile accesibile, au ajuns cu întârziere, iar costurile au crescut de la an la an. Recent, ministrul Petre Daea promitea pentru această categorie un ajutor important venit din partea statului, propunând în guvern un act normativ care să ajute nu mai puțin de 40.000 de fermieri, crescătorii de vaci de lapte. Dar astăzi, după ultima ședință, Guvernul anunță că se dau bani de la stat pentru români.

Petre Daea a înaintat și sumele care vor veni sprijinul acestora, prin bugetul statului, fiind vorba de 44 de milioane euro. De altfel, la ora la care scrie acest material, Ministerul Agriculturii a publicat deja un comunicat prin care sunt anunțate sumele aprobate de la bugetul de stat pentru crescătorii de bovine din România:

„În Ședința Guvernului din 8 februarie 2023 a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul de creștere al bovinelor, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Valoarea estimată a schemei de ajutor este de 217.756.000 lei, echivalentul sumei de 44 milioane euro. Cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap de animal pentru un efectiv estimat de 602.740 capete.

Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 250.000 euro. Perioada de depunere este de 30 de zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, iar termenul de plată este 31 Decembrie 2023.”, se arată în comunicatul ministerului.

„1,1 miliarde de lei pentru sprijinul agricultorilor”

În același timp, premierul Nicolae Ciucă anunța că în urmă cu o săptămână a fost aprobat un ajutor substanțial pentru crescătorii de bovine, declarând că:

„Săptămâna trecută am aprobat în şedinţa de Guvern alocarea a peste 1,1 miliarde de lei pentru sprijinul agricultorilor, astfel încât fermierii să poată să beneficieze de fonduri pentru culturile agricole şi am discutat şi despre măsurile pe care putem să le luăm pentru cei care se ocupă cu creşterea animalelor.

Astăzi (n.r. 8 februarie) avem o ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm crescătorii de animale cu un sprijin în vederea compensării a o parte din problemele cu care s-au confruntat în anul 2022. Am discutat şi vom continua să discutăm măsurile prin care să putem să trecem la procesarea produselor agricole în România şi, în acest fel, să garantăm asigurarea siguranţei alimentare pentru cetăţenii români.

Sigur, nu trebuie pierdută din vedere componenta economică prin care să asigurăm produselor agricole din România valoare adăugată cât mai mare şi să reducem importurile, aşa cum am solicitat, pentru a ajunge la un deficit de balanţă comercială zero pe produse alimentare”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, la finalul ședinței de guvern de astăzi.

În afară de acești bani, așa cum preciza Petre Daea la preluarea noului mandat, se fac toate eforturile ca prin intermediul PNRR să se atragă bani la ministerul pe care acesta îl conduce pentru a putea demara și alte programe de subvenții în agricultură.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro