Se dau bani de la Stat pentru fermieri. Totul e în faza finală, câte sute de mii de euro vor primi

de: Ionuț Vieru
01 05. 2022

Actul normativ prin care afacerile din domeniul agriculturii și industriei alimentare primesc microgranturi și granturi pentru capital de lucru, în valoare de 300 de milioane de euro, a intrat în procedura de transparență decizională, potrivit Ministerului Agriculturii.

300 de milioane de euro pentru fermieri

Schema de ajutor face parte din Programul „Sprijin pentru România” și Este complementară sumei de 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România.

În cursul zilei de ieri, MIPE a publicat în consultare publică proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind măsurile pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru IMM-urile din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambrusabile.

„Acordarea acestor ajutoare este propusă în contextul în care pandemia COVID-19 a afectat semnificativ sectorul agroalimentar. Acordarea finanțărilor face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României și vizează reducerea impactului semnificativ generat de creșterea prețurilor la produsele de bază și derivatele acestora , precum și acordarea de sprijin pentru redresarea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pisciculturii, acvaculturii și industriei alimentare, unele dintre cele mai afectate de efectele pandemiei“, se arată într-un comunicat de presă al MIPE.

Cum se vor împărți banii

Statul a alocat, pentru acordarea de microgranturi, suma de 50 de milioane de euro, iar pentru granturi pentru capital de lucru a fost alocată suma de 250 de milioane de euro.

Acces la acești bani au întreprinderile familiale, întreprinderile mici și mijlocii, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele care desfășoară activități economice în sectoarele de agricultură, acvacultură, piscicultură și industrie alimentară.

Afacerile care se află în categoriile precizate vor putea accesa microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile cu o valoare de 5.000 de euro. De asemenea, vor putea accesa granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri, acordate sub formă forfetară și în procent din cifra de afaceri.

De exemplu, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri mai mare de 13.500 euro aferentă anului 2019, valoarea grantului poate fi de până la 15% din cifra de afaceri. Mai mult de atât, ea nu poate depăși suma de 120.000 de euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, a mai adăugat Ministerul Agriculturii.

Vor putea contracta granturi următorii: societăți agricole, grupurile de producători și organizațiile de producători a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de Covid-19, IMM-urile și microîntreprinderile.