Se dau bani de la stat pentru acești români. Veștile vin direct de la Bruxelles
UE are unele dintre cele mai înalte standarde pentru bunăstarea animalelor. Acestea includ cerințe generale privind creșterea, transportul și sacrificarea animalelor de fermă și cerințele specifice pentru anumite specii. Politica agricolă comună (PAC) oferă o oportunitate de a contribui la conștientizarea fermierilor cu privire la obligațiile lor legale, prin intermediul eco-condiționalității, care leagă plățile cu PAC la respectarea cerințelor minime, și de a stimula agricultorii să urmărească standarde mai înalte, prin sprijinul financiar acordat în conformitate cu politica de dezvoltare rurală. Vin vești bune de la Bruxelles, unde a fost votat Raportul de implementare a legislației privind bunăstarea animalelor. Anunțul l-a dat europarlamentarul Carmen Avram.
Legislația UE în agricultură și bunăstarea animalelor
Uniunea Europeană a construit progresiv legislația privind bunăstarea animalelor în ultimii 40 de ani. Prima lege, în ceea ce privește sacrificarea animalelor, a fost adoptată în 1974.
A fost extinsă progresiv la transportul animalelor și diferite tipuri de producție animală. Majoritatea legislației UE privind bunăstarea animalelor se referă la animalele de fermă.
Uniunea a adoptat, de asemenea, o legislație care să protejeze animalele utilizate în scopuri științifice, precum și în alte domenii. Legislația face referire la animalele ținute în grădinile zoologice sau în ceea ce privește utilizarea capcanelor.
Unele texte juridice restricționează, de asemenea, comerțul cu anumite produse de etanșare sau blană de pisici și câini pe motive etice. Este de remarcat faptul că bunăstarea animalelor este prezentă și în diferite texte juridice ale UE ale politicii agricole comune. Este vorba de principiile de eco-condiționalitate și de plată unică, subvenții pentru dezvoltarea rurală, agricultura ecologică și standardele de comercializare pentru ouă.
Agricultura durabilă, un principiu de bază al UE
Agricultura durabilă implică compromisuri cu bunăstarea animalelor agricole, spune legislația UE. Propunerile de creștere a productivității agricole și sustenabilității ecologice sunt adesea legate de intensificare.
Acestea pot restrânge bunăstarea animalelor. În ciuda importanței crescânde a bunăstării animalelor agricole pentru alinierea politicii agricole și de mediu, determinanții de luare a deciziilor la nivelul UE rămân neexplorate.
Încă din mai anul trecut s-au propus în Parlamentul European mai multe norme privind agricultura durabilă și cele despre bunăstarea animalelor. Proiectul avea să fie depus în mai, și acceptat, ulterior, în iunie 2020. De atunci și până astăzi s-au discutat toate aspectele importante ale acestor norme.
„Prin intermediul unei analize cantitative a comportamentului de vot în Parlamentul European privind două politici de bunăstare a animalelor, arătăm că diferite identități sunt importante. Cel mai puternic predictor este membru al grupului politic.
În cazul unor defecțiuni din linia de grup, salienarea identității naționale, sectoriale și și demografice adaugă la înțelegerea procesului de luare a deciziilor.”, se preciza în justificare acestui act normativ european.
Raportul de implementare a legislației privind bunăstarea animalelor a fost aprobat de UE
Raportul, care a fost votat ieri, pe 26 octombrie în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, va permite fermierilor să aplice eco-schemele în zootehnie stabilite prin mai multe proiecte ale UE în agricultură și, conform europarlamentarului Carmen Avram, va aduce și remunerații fermierilor care investesc în bunăstare.
După votul din comisie, proiectul va trebui votat în plenul Parlamentului European, ca mai apoi să fie implementat în statele UE până în 2023.
„A fost votat Raportul de implementare a legislației privind bunăstarea animalelor. Sunt mulțumită că, în urma negocierilor pe raportul de implementare a legislației privind bunăstarea animalelor, în textul final a fost preluat amendamentul meu prin care am cerut alocarea eco-schemelor în zootehnie.
Mai mult, prin raportul votat cu o majoritate largă în Comisia pentru Agricultură, am cerut extinderea legislației pentru bunăstarea animalelor și la alte specii, care au fost neglijate până în prezent, cum ar fi sectorul caprin. Acum, e rândul autorităților naționale să gândească eco-schemele potrivite crescătorilor români de animale”, a declarat miercuri, 27 octombrie, europarlamentarul Carmen Avram, conform Agrointel.ro.