Se dau bani de la stat! Ce români vor beneficia de ajutor și în ce condiții

Se dau bani de la stat! Ce români vor beneficia de ajutor și în ce condiții
Se dau bani de la stat. Ce romani vor beneficia de ajutor si in ce conditii

Se dau bani de la stat! România este una dintre cele mai importante țări din UE în ceea ce privește potențialul agricol. Așa demonstrează datele statistice din ultimii ani. Deși cu investiții mici, agricultura românească a devenit una dintre principalele activități economice din zonă. Ultimii ani, totuși, au adus perioade grele, de secetă, iar producțiile agricole au avut de suferit. Anul 2022, din păcate, aduce și mai multe probleme, ca urmare a crizei economice și a exploziei prețurilor.

Se dau bani de la stat! APIA primește banii pentru subvențiile la motorină

Agricultorii, încă de la începutul anului, au tras semnale de alarmă. Pe de-o parte despre lipsa de investiții în infrastructură. Pe de alta, despre lipsa subvențiilor, atât la motorină, cât și la materia primă necesară. Deși într-o criză financiară, deloc de neglijat, Guvernul a reușit să găsească sumele cu care să acopere subvențiile la motorină în acest an.

De altfel, recent, a fost emis Ordinul privind plata subvenţiei la motorina utilizată în agricultură, prin care se dau bani de la stat. Documentul a fost deja publicat în Monitorul Oficial, miercuri, 29 iunie.

Așa cum spuneam, criza economică și explozia prețurilor a îngreunat misiunea guvernului de a găsi banii necesari pentru agricultura românească a acestui an. Cu toate astea, spun reprezentanții APIA, în cele din urmă a fost emis oridnul prin care s-au stabilit subvențiile pentru motorină.

„Cantitățile totale de motorină sunt de 62.541.423,201 litri. Valoarea totală a ajutorului de stat aferent este de 101.995.600,00 lei”, se arată în ordinul emis de Ministerul Agriculturii.

Ce români vor beneficia de ajutor și în ce condiții se va face rambursarea

Ca și în anii trecuți subvenția va fi acordată în anumite condiții. Banii vor veni sub formă de „rambursare ca diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse și are o valoare unitară de 1,630 lei/litru, în conformitate cu HG  nr. 146/2022”, se mai arată în documentul oficial. În documentul publicat în MO se specifică și cine vor fi beneficiarii subențiilor. Este vorba de agricultori, apicultori și crescătorii de animale.

Deși bugetul guvernului din care se alocă acești bani este subțire, cu toate astea au fost alocate aproximativ 337.000.000 lei din bugetul de stat. Cheltuielile vor fi făcute prin Ministerul Agriculturii, banii fiind virați către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În același document se mai precizează că subvențiile vor acoperi perioada 1 ianuarie 2022—31 martie 2022.

ncepând de azi, cei care activează în agricultură, din categoriile menționate, vor putea să depună cererile pentru subvențiile pentru Trimestrul al II-lea, la APIA, ulterior refăcându-se procesul ca și până acum.