Se dau 7500 de lei pe lună. Românii care pot lua acești bani de șomaj, ce criterii trebuie să îndeplinești
Într-o economie de piață creșterea șomajului, din păcate, este un lucru inevitabil, dar conform unor informații, se dau 7500 de lei pe lună, făcându-se precizarea și cine sunt românii care pot lua acești bani de șomaj, precum și ce criterii trebuiesc îndeplinite.
Numărul șomerilor din Germania este în creștere, în 2024
Germania este una din cele mai puernice economii europene, și un pilon de bază în cadrul UE. Dar, cu toate astea, conform celor mai recente date, rata șomajului din Germania s-a menținut la 5,9% în februarie 2024, neschimbată față de cifra revizuită din luna precedentă și rămânând la cel mai ridicat nivel din mai 2021.
Sub presiunea unei crize economice, la fel ca multe alte state membre UE, în Germania numărul șomerilor a crescut cu 11 mii, ajungând la 2,713 milioane de persoane, analiștii precizând că această creștere marchează „o a 14-a perioadă consecutivă de creștere a șomajului”.
De cealaltă parte, conform calculelor provizorii ale Oficiului Federal de Statistică (Destatis), aproximativ 45,7 milioane de persoane rezidente în Germania aveau un loc de muncă în februarie 2024.
Prin asistența socială germană se dau 7500 de lei pe lună
În același context, se știe că Germania are un sistem social foarte bine pus la punct, astfel că, deși într-o creștere progresivă, numărul șomerilor este totuși sub control, acestora administrațiile federale asigurându-le asistența socială în baza nuor proiecte bine implementate.
Atfel că, la acest moment, vorbim de șomajul tehnic, iar sumele acordate, de până la 1.500 de euro, sunt inclusiv pentru românii rezidenți în Germania. În 2024, populația din Germania fără persoane în întreținere primeau 563 de euro pe lună de la stat, iar sistemele sociale sunt denumite Arbeitslosengeld I (fondul pentru șomaj), sau ALG 1, și Arbeitslosengeld II (fondul pentru întreținere), sau ALG 2.
În acest caz, condițiile legislative impun ca viitorii beneficiari să facă dovada șomajului și să nu lucreze mai puțin de 15 ore pe săptămână. Un alt criteriu este să fie înregistrați în cadrul Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, din prima zi de șomaj.
Românii care pot lua acești bani de șomaj
În baza crieteriilor anterioare, inclusiv românii rezidenți pe teritorul german pot lua indemnizația de șomaj, iar în afară de aceste criterii trebuie să mai îndeplinească și alte puncte importante.
De exemplu, să facă dovada faptului că a încercat să pună capăt perioadei de șomaj, iar asta se face prin depunerea din timp a unor cereri de solicitare de locuri de muncă în adrul AFOFM și trebuie să fie în permanență disponibili agenților federali, în vederea ocupării locurilor de muncă care apar în această perioadă.
Dacă știți dinainte că vă va înceta contractul de muncă, de exemplu, în cazul în care vi s-a dat preaviz sau contractul de muncă pe perioadă determinată nu a fost reînnoit, este bine să vă înregistrați ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Acest lucru permite filialei locale a Agenției pentru ocuparea forței de muncă să vă sprijine din timp, încercând să vă găsească un nou loc de muncă și împiedicându-vă să deveniți șomer.
Ce criterii trebuie să îndeplinească viitorul șomer
Vă puteți înregistra ca persoană în căutarea unui loc de muncă online pe site-ul Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă. De asemenea, puteți vizita agenția locală de ocupare a forței de muncă sau puteți suna la linia telefonică gratuită. În timpul înregistrării, vi se va cere să furnizați informații despre calificările și istoricul angajărilor, înainte de a vă face o programare pentru a vă întâlni cu un consilier.
Ar trebui să vă înregistrați imediat ce aflați că relația de muncă se va încheia. Cel mai bine este să vă înregistrați imediat, dar nu mai târziu de trei luni înainte de încheierea contractului de muncă. Acest lucru vă asigură că veți evita dezavantajele financiare dacă veți primi ulterior ajutorul de șomaj. Dacă aflați din scurt că vă veți pierde locul de muncă, ar trebui să vă înregistrați ca persoană în căutarea unui loc de muncă în termen de trei zile.
Cum se calculează ajutorul de șomaj în Germania
Dacă sunteți în șomaj și ați contribuit anterior în mod regulat la sistemul german de asigurări sociale, este posibil să fiți eligibil pentru indemnizația de șomaj. Majoritatea angajaților din Germania sunt obligați să contribuie la asigurarea de șomaj, cu excepția cazului în care, de exemplu, aveți un așa-numit „mini loc de muncă”. Dacă sunteți lucrător independent, puteți contribui în mod voluntar.
Dacă sunteți eligibil, prestațiile de șomaj sunt furnizate de Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă (Bundesagentur für Arbeit) pentru a vă ajuta în timp ce vă căutați un loc de muncă. Suma pe care o primiți, precum și durata, depind de perioada în care ați contribuit și de salariul pe care îl primeați înainte de a deveni șomer.
Valoarea prestației pe care o primiți este calculată pe baza salariului mediu net pe care l-ați primit în cele 12 luni înainte de a deveni șomer, cunoscută sub numele de „perioada de evaluare”, până la plafonul maxim de contribuție de 7.550 de euro în vestul Germaniei și de 7.450 de euro în estul Germaniei.
Economiile și alte active nu sunt, de obicei, luate în considerare la calcularea prestației dumneavoastră, dar alte venituri ar putea fi luate în considerare. Această sumă este împărțită la 365 pentru a se obține așa-numita „prestație de evaluare” (Bemessungsentgelt), din care se deduc aproximativ 20 % pentru impozite și contribuții de securitate socială, la fel ca un salariu obișnuit. Aceasta include deduceri pentru:
- Asigurarea obligatorie de sănătate (7,3 – 8,2 %)
- Asigurarea de pensie (9,35%)
- Asigurarea de șomaj (1,3%)
- Asigurarea de îngrijire pe termen lung (1,5%)
- Impozitul pe venit
Cifra rezultată este ceea ce se numește „plata prestației” (Leistungsentgelt)., astfle că primiți 60 % din această plată ca indemnizație de șomaj, sau 67 % dacă aveți copii. Indemnizația de șomaj este calculată ca o indemnizație zilnică și apoi vă este transferată în tranșe lunare, iar indemnizația va fi transferată în contul bancar la sfârșitul fiecărei luni.