Se confiscă maşinile în România. Cine sunt şoferii care riscă să rămână pietoni

de: Stan Nicu
02 09. 2023

Autoritățile anunță modificări importante ale legislației rutiere. Legea se înăsprește crunt pentru o anumită categorie de șoferi. Se confiscă maşinile în România dacă șoferii sunt prinși cu ceva în autoturism. Cine sunt şoferii care riscă să rămână pietoni.

O anumită categorie de șoferi ar putea rămâne fără mașini. În ce cazuri s-ar putea confisca mașina unui șofer

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat modificări importante ale legislației rutiere după tragedia care a avut loc în localitatea 2 Mai.

Astfel, vizați de noile modificări sunt șoferi care se urcă la volan sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice.

Catalin Predoiu, ministrul Afacerilor interne

Se vor înmulți și testele antidrog pentru șoferi

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, ieri, că va propune o serie de modificări legislative, printre care şi confiscarea mașinilor în care sunt depistate droguri sau șoferul a fost confirmat pozitiv.

În plus, Cătălin Predoiu a precizat că vor fi instituite teste antidrog și pentru alcoolemie suplimentare față de prevederile actuale.

”Voi propune Guvernului şi Parlamentului legislaţie pe următoarele direcţii – măsuri care vizează conducătorii auto: instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului şi extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reţinut pentru consumul de alcool şi droguri. Deci, vrei carnet, test antidrog”, a spus Cătălin Predoiu.

Restituirea permisului ar putea fi prelungită

O altă propunere venită din partea ministrului de Interne este mărirea termenului pentru restituirea permisului de conducere, în cazul în care acesta a fost , ca urmare a consumului de alcool sau droguri. Termenul ar putea fi prelungit până la 3 ani, de la 6 luni cât este acum.

”Un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei în caz de consum de alcool şi droguri. În prezent este un an, voi propune 5 ani”, a mai declarat ministrul de Interne.

Confiscarea mașinilor, pusă în practică de alte țări din UE

Cătălin Predoiu a spus că propunerea lui, cea în care mijlocul de transport să fie confiscat în cazul în care în el se găsesc droguri sau al cărui șofer a consumat droguri, este o practică deja în străinătate.

”Instituire a măsurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri. Este o prevedere care funcţionează şi în state membre ale Uniunii Europene”, a explicat Cătălin Predoiu.