Se caută muncitori români în Italia, Germania și Anglia. Ce trebuie să facă pentru 8 euro pe oră

de: Ștefan R. Apostol
07 04. 2020

În plină criză țări ca Italia, Germania și Anglia caută să angajeze oameni în domeniul agriculturii. Conform oficialilor cei ce s-ar angaja ar fi plătiți cu aproximativ 8 euro pe oră, pentru 8 ore de muncă.

Se caută muncitori români în Italia, Germania și Anglia

Aproape întreaga Europă este în plină criză epidemiologică, la fel și Germania, Anglia, iar Italia a fost cea mai lovită țară europeană de pandemia COVID-19. Cu toate acestea săptămâna trecută, Germania şi Italia au anunţat oficial că aşteaptă lucrători în agricultură și mulți conaționali de-ai noștri se gândesc serios la ofertele de joburi postate pe diferite site-uri, mai ales că pot aplica şi dacă nu cunosc prea bine limbile ţărilor respective.

Ce trebuie să facă pentru 8 euro pe oră

Țările mai sus menționate se pare că, în plină pandemie, își relansează ofertele de muncă în agricultură. Conform oficialilor salariul ar fi de cel puțin 8 euro pe ora de lucru,  de două-trei ori mai mult decât oferta din România. Sindicatele și patronatele din agricultură și industria alimentară din România trag un nou semnal de alarmă asupra lipsei forței de muncă, iar Guvernul încă analizează cam ce măsuri ar putea să adopte pentru contracararea exodului de forță de muncă.

Se caută muncitori români în Italia, Germania și Anglia. Ce trebuie să facă pentru 8 euro pe oră

„Agricultura și industria românească nu au forță de muncă, Guvernul i-a adus acasă – odată cu pandemia – pe românii plecați în străinătate, iar acum îi exportă la cererea Germaniei și Italiei”, atenționează președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), Dragoș Frumosu.

În timp ce țările occidentale caută forță de muncă în agricultură, în România lucrurile se mișcă din ce în ce mai greu, iar angajatorii din sectorul agricol spun că există destui lucrători și transmit Guvernului că trebuie să ia câteva măsuri structurale. Costel Olteanu, președintele Uniunii Patronatelor BusinessRomânia, consideră că ar trebui adoptate măsuri care să ajungă direct la fermieri și, potrivit partenerilor sociali din sector, Guvernul analizează abia acum ce măsuri anticriză ar putea adopta pentru agricultură și industria alimentară.

„Cererea de forță de muncă în agricultură însumează 300.000, maximum 350.000 de lucrători. De peste hotare au venit aproximativ un milion de oameni acum, cu pandemia. Să zicem că vor pleca înapoi o jumătate de milion, și tot se acoperă necesarul din țară. Deci problema nu se găsește neapărat aici, la mâna de lucru, cât la nivelul autorităților”, ne-a declarat Costel Olteanu, președintele Uniunii Patronatelor BusinessRomânia.