Se află în România și puțini știu de frumusețea lui rară. Gheţarul care “arde” zilnic în bătaia soarelui, când merită vizitat

de: Andrei Simion
22 09. 2024

În România, indiferent de destinația aleasă, poți descoperi locuri cu o frumusețe excepțională. Peisajele, castelele și peșterile vechi, care au sute sau mii de ani, te impresionează și îți aduc bucurie. Mulți dintre străini au auzit de aceste frumuseți și vin să se surprindă de ceea ce găsesc în țara noastră. Printre aceste minuni se numără o peșteră specială, despre care legenda spune că era locul unde Decebal își ascundea aurul.

Peștera Ghețarul Viu era păzită de uriași

Peștera Ghețarul Focul Viu fascinează nu doar prin frumusețea sa, ci și printr-o legendă captivantă despre uriași și comoara de aur pe care Decebal o ascundea aici. Conform legendei, în trecut, o familie de uriași locuia în această peșteră, având grijă de comoara ascunsă de Decebal. Cei care erau dornici să pună mâna pe aurul lui Decebal nu s-au lăsat intimidați de uriașii care îl protejau.

Se află în România și puțini știu de frumusețea lui rară

Unde se află Peștera Ghețarul Focul Viu

Impresionanta Peșteră Ghețarul Focul Viu este situată în Parcul Natural Apuseni, în Munții Bihor, pe Valea Galbenă, la o altitudine de 1.165 de metri.

Adăpostește al treilea ghețar ca dimensiune din România, cu un volum de 25.000 mc, după ghețarul din Peștera Scărișoara (70.000 mc) și cel din Avenul Borțig (30.000 mc).

Accesul în peșteră se face printr-o scară din lemn, iar vizitatorii pot explora două săli. În Sala Mică se găsesc stalagmite, iar în Sala Mare se poate observa celebrul ghețar, care are aspectul unui bulgăre de flăcări datorită razelor soarelui care pătrund prin fereastra din boltă. Această sală are aproximativ 46 de metri în înălțime și 68 de metri în lungime.

De asemenea, există o spărtură care contribuie la menținerea ghețarului, deoarece aerul rece pătrunde aici iarna și se menține pe parcursul întregului an, datorită lipsei ventilației.

Spectacolul de lumini

Dacă o vizitezi în jurul prânzului, vei putea observa un spectaculos joc de lumini generat de razele soarelui care intră prin spărtura din tavanul peșterii, fenomen care i-a dat numele de „Focul Viu”.

Oamenii din zonă recomandă să vizitezi peștera între orele 13:00 și 14:30 pentru a te bucura de această experiență.

În apropierea Peșterii Ghețarul Focul Viu se pot vizita Cheile Galbenei, Groapa Ruginoasă, complexul carstic Cetățile Ponorului, Peștera Urșilor, Peștera Ghețarul de la Vârtop, Chișcău, Arieșeni, Peștera Meziad – Stâna de Vale și Peștera cu Apă din Valea Leșului.