14 iun. 2021 | 17:20

Scumpiri aduse de ploile din ultima vreme. La ce alimente vor crește prețurile, de fapt

News
Scumpiri aduse de ploile din ultima vreme. La ce alimente vor crește prețurile, de fapt
Culturile de grâu, orz sau rapiţă, distruse de ploi

Vremea din ultima vreme, deși ploioasă, a generat mari pierderi, cel puțin în agricultură. Cantitățile mari de precipitații, spun specialiștii, au distrus culturi întregi. Efectul este dezastruos, mai ales pentru cei care depindeau de culturile de grâu, orz sau rapiţă. Pierderile sunt importante și pot genera scumpiri masive, ca urmare a acestei situații.

Culturile de grâu, orz sau rapiţă, distruse de ploi

Situația din agricultură, mai ales în aceste zile, este una dramatică. Cantitățile masive de precipitații, din ultima vreme, au generat adevărate calamități. Culturi întregi de grâu, orz sau rapiţă au fost distruse din cauza ploilor. Majoritatea cultivatorilor spun că este greu să mai recupereze ceva din aceste culturi, pierderile fiind de ordinul milioanelor de lei.

„În ultima perioadă au avut loc mai multe fenomene și în felul ăsta am ajuns ca o suprafață de cel puțin 60-70 hectare de orz să se distrugă. Acum să vedem ce se va întâmpla la recoltare, când vom putea să intrăm la recoltare. Dacă vom putea să intrăm, având în vedere că e aproape lipit de pământ.”, spun fermierii.

Pierderile sunt masive, iar investițiile sunt greu de recuperat în aceste condiții, mai spun cultivatorii români. Efectele sunt în lanț, astfel că există riscul ca în perioada următoare să se resimtă și în piața de retail.

Pâinea și alte alimente s-ar putea scumpi în perioada următoare

Fiind interconectate, producția de alimente făinoase, și nu numai, cu ramura agricolă de cultivare a grâului, orzului sau rapiţă, toți depind unul de celălalt. Cultivatorii depind de producători care fac achizițiile de cereale și invers, producătorii de culturile de grâu, orz sau rapiţă.

Odată cu distrugerea acestora, producătorii de produse alimentare, și nu numai, se văd nevoiți să apeleze la importuri. Costurile vor fi pe măsură, iar prețurile la achiziții de asemenea. Asta înseamnă pierderi în ambele tabere, dar cei mai loviți de această situație sunt cultivatorii, din cauza precipitațiilor.

Odată cu pierderea materiei prime, producătorii vor fi nevoiți să-și acopere cheltuielile neprevăzute prin scumpirea produselor finite odată scase pe piață. Astfel ne vedem în situația în care producătorii de păine, de exemplu, să fie nevoiți să majoreze prețul pâinii la ieșirea pe poarta fabricii.

Magazinele care comercializează aceste produse de panificație vor fi nevoiți, la rândul lor, să mărească prețul de vânzare cu amănuntul. Și uite așa un întreg lanț este dat peste cap, iar toți cei implicați vor avea de suferit. Agricultura românească, oricum în suferință, a mai primit o lovitură, din păcate.

Județe ca Tulcea, Teleorman, Constanța și Ilfov sunt cele mai afectate de cantitățile mari de precipitații. În aceste județe hectare întregi de culturi de grâul, orz au rapiţă, au fost distruse, pierderile fiind imense. Rămâne să vedem care vor fi urmările acestei situații nedorite, și cu cât vom ajunge să cumpărăm pâinea, de exemplu.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Capital.ro
Oraşul din România unde s-a deschis un nou aeroport internaţional. Investiția totală a fost de 180 de milioane de lei
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ALARMĂ de la medici. PRAFUL SAHARIAN poate fi mortal
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro