De ce o să se scumpească pâinea din România în noiembrie
Pâinea se va scumpi din această lună. Asta se întâmplă pe fondul discuțiilor despre salariu minim în creștere, dar nu e dependentă creșterea doar de asta.
Cauza creșterii prețului pentru pâine este majorarea tarifelor cu 25% la electricitate şi la gaze naturale. Asemenea, au crescut costurile materiei prime și costul forței de muncă.
În momentul de faţă, preţul franzelei variază între 0,60 lei şi 1,30 lei. Dacă fiecare adaugă un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa între 0,80 şi 1,5 lei. Este vorba de franzela de 300 de grame, a explicat Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, citat de HotNews.
Aceste calcule sunt făcute strict pe brutăria ROMPAN și ne arată cum va afecta creșterea materiei prime, prețurile prodeselor de panificație.
Și covrigul se va scumpi. În acest moment cel mai vândut produs de panificație este covrigul. Acesta va costa 1,5 lei, adică cu 50 de bani mai mult.
„Legat de covrig, trebuie să luăm în calcul nu numai aceste creşteri. Este problema şi restului la produs pe care îl dai omului. Am făcut un experiment: am aruncat 10 bani pe jos pentru a vedea câte persoane se apleacă să ridice moneda. Nici la 25 de oameni nu s-a aplecat unul să ia 10 bani sau 20 de bani. Însă, dacă persoanele observă o monedă de 50 de bani, pe aceea o ridică. Este bună şi la cărucioarele din supermarket, şi la cafeaua de la automat. Atunci, decât să nu-i dai rest omului sau să-i umpli buzunarul de mărunţiş, sunt convins că majorarea de preţ a fost un pic mai mare decât trebuia, astfel încât să fie eliminată această chestie cu restul dat clientului”, a subliniat Popescu.
Recolta de grâu a României obţinută anul acesta se situează sub nivelul a 10 milioane de tone. Deşi Petre Daea, ministrul Agriculturii, a anunţat o producţie record care a depăşit cu 200.000 de tone pragul de 10 milioane de tone, a mai adăugat șeful ROMPAN.