Scrisoare deschisă către Guvern. Dascălii cer spor de radiații pentru că predau online. Iată cum sună exact solicitarea
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere salarii mari pentru profesori
Sistemul educațional este unul din cele mai afectate de criza epidemiologică în care ne aflăm.
Cu o infrastructură pentru învățământul online slab pregătită, aproape inexistentă, cu salarii mici, educația în România se face pe cârpeală.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ spune că este”nevoie de buget mai mare pentru educație.”
Anul acesta, conform calendarului stabilit, majoritatea profesorilor ar fi trebuit să aibă salariile mărite, conform programării bugetare.
Odată cu explozia pandemiei și criza economică acest punct al guvernării PNL a fost dat de-o parte, la fel și mărirea indemnizațiilor celor mici.
Reprezentații FSLI au trimis către Guvern, o scrisoare deschisă, în care cer ca salariile profesorilor să fie aduse la nivelul prevăzut pentru anul 2022.
„De la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei. Pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura, la nivel național, exclusiv on-line. Asta va presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care fiecare le dețin.”, se spune în scrisoarea trimisă de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.
Se cere modificarea bugetului pentru anul 2021
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere guvernanților spor pentru condiţii de muncă şi spor pentru cei peste 56% dintre profesorii pe care aceștia îi reprezintă.
Sporul se referă la expunerea la radiaţii în condițiile desfășurării orelor în sistemul online.
În același timp cere alocarea de la bugetul de stat, pentru anul următor, de fonduri pentru laptop-uri și tablete atât pentru profesori, cât și pentru elevi.
” Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că se impune modificare HG nr.34/2018. Prin această modifiacare să fie prevăzut cuantumul sporului de care trebuie să beneficieze personalul didactic. Sporul este necesar în realizarea saricinilor de serviciu, utilizează dispozitive electronice.”, se mai spune în comunicat.
Reamintim că în ianuarie 2020, la rectificarea bugetară s-au acordat și în acest an mai puțini bani către educație, conform Legii nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020.
Astfel, de la bugetul de Stat, s-au acordat către Educație 38.417,6 milioane lei. Guvernul spunea la data respectivă că este o creștere față de anul trecut. În 2019, de la buget, s-au alocat 36.909,9 milioane lei. Cu toată această mărire, se pare că nu sunt suficieți bani pentru a putea susține atât salariile, posibillele sporuri, cât și achizițiiile necesare desfășurării orelor în sistemul online.