Școlile care vor avea catalog electronic. Lista completă cu cele 248 de unități
Ministerul Educației, încă de la începutul mandatului ministrului Sorin Cîmpeanu, anunța noi modificări și proiecte pilot în școlile românești. Printr-un ordin de ministru la nivelul a 248 de unități școlare s-a demarat un proiect pilot de digitalizare a cataloagelor școlare. Sorin Cîmpeanu semna ordinul de ministru în august anul curent.
Proiecte pilot de digitalizare a cataloagelor școlare
Sorin Cîmpeanu, alături de specialișii din ministerul pe care l-a condus până astăzi, demara un proiect intitulat „România Educată”, proiect inclus în PNRR. Proiectul de digitalizare în sine era atribuit unei companii de specialitate, Adservio, cu o vechime considerabilă în dezvoltarea de platforme digitale.
Ordinul de ministru semnat în august 2021, demara acest proiect pilot în unitățile școlare din țară. Banii alocați proiectului general, „România Educată”, conform ministrului se ridică la cel puțin 1,13 miliarde de euro dintre cele 3,6 miliarde acordate prin PNRR.
„Dacă intervenim pe palierul PNRR, încă suntem în negocieri cu Comisia Europeană, chiar dacă am depus PNRR-ul, avem 1,13 miliarde de euro sub tutela România Educată, din totalul de 3,6 miliarde de euro. Deci peste 30% din resursele integrate la nivelul reformei România Educată vizează digitalizarea pe mai multe paliere.
În primul rând, este vorba de formarea resurselor umane, respectiv 100.000 de cadre didactice care vor avea o formare reală, cadrele didactice să aibă competenţe reale.”, declara Sorin Cîmpeanu referitor la proiectul „România Educată”.
Au intrat în proiect 248 de instituții de învățământ
O parte din acești bani ar trebui să ajungă la compania dezvoltatoare a noilor cataloage digitale implementate prin proiectul pilot. În cadrul acestui proiect, conform ordinului de ministru, se pot înscrie toate școlile din sistemul preuniversitar, după cum urmează:
„Art. 1.
(1) Unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular care consemnează situația școlară a elevilor în format electronic, denumit în continuare catalog electronic, se pot înscrie, până la data de 10 septembrie 2021, în programul de școli-pilot pentru anul școlar 2021-2022 printr-o solicitare scrisă adresată Ministerului Educației și transmisă inspectoratului școlar pe raza căruia își desfășoară activitatea.”, se specifică în Ordinul de ministru nr. 5.157/31.08.2021.
După semnarea ordinului, Sorin Cîmpeanu anunța intrarea în acest proiect pilot de digitalizare a nu mai puțin de 248 de instituții de învțământ din toată țara. Lista, care poate fi consultată aici, cuprinde școli din Argeș, Alba, București, în toate sectoarele, școli din Buzău, Brașov, Caraș-Severin Cluj, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, etc.
Proiectul se va desfășura pe tot parcursul anului școlar 2021-2022, iar la final se va decide dacă această formă de catalog, electronic, a dat rezultatele scontate sau nu. Dacă rezultatele vor fi pozitive, declara ministrul, proiectul va trece în etapa de implementare și la nivelul celorlalte instituții preuniversitare din țară, devenind ulterior forma general valabilă de folosire a cataloagelor, în format digital.