Schimbul pe care îl propune Volodimir Zelenski pentru nașul copiilor lui Putin. Vor accepta rușii?

de: Ionuț Vieru
13 04. 2022

Volodimir Zelenski a propus un „schimb” Moscovei. Președintele ucrainean vrea să salveze cetățenii aflați în captivitate în Rusia, iar în schimbul acestora îl va da pe deputatul și omul de afaceri Viktor Medvedciuk, un apropiat la președintelui rus.

Volodimir Zelenski, propunere de schimb

Victor Medvedciuk este un deputat ucrainean pro-Kremlin și a fost capturat de către Serviciul de Securitate al Ucrainei după ce fugise din arestul la domiciliu în luna februarie. Medvedciuk neagă faptele de care este acuzat, iar autoritățile au deschis, anul trecut, un dosar de trădare împotriva deputatului.

„Propun Federației Ruse să îl schimbe pe acest bărbat cu băieții și fetele noastre care se află în prezent în captivitate în Rusia”, a declarat Zelenski într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Victor Medvedciuk a fost ținut în arest la domiciliu din mai, iar inițial a fost acuzat de trădare într-un caz care a crescut tensiunile dintre Moscova și Kiev. Mai mult de atât, procurorii au anunțat, în octombrie, că este acuzat și de colaborare pentru finanțarea forțelor separatiste susține de Rusia în estul Ucrainei.

Vladimir Putin a recunoscut că este nașul fiicei lui Medvedciuk, într-un interviu din anul 2019 cu regizorul Oliver Stone.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine. El a fost șeful de cabinet al fostului președinte al Ucrainei Leonid Kucima și tocmai în această calitate mi-a cerut să iau parte la botezul fiicei sale. Conform tradiției ortodoxe ruse, nu poți refuza o astfel de cerere”, a spus Vladimir Putin.

Ucraina îl invită pe cancelarul Olaf Scholz la Kiev

Oficialii ucraineni l-au invitat pe cancelarul Germaniei la Kiev, după ce au exclus o vizită a președintelui german Frank-Walter Steinmeier. Vizita cancelarului german ar trebui, potrivit oficialilor ucraineni, să se concentreze asupra modului în care Germania poate ajuta Kievul cu arme grele.

„Am comunicat faptul că preşedintele meu şi guvernul ar fi foarte fericiţi dacă cancelarul Olaf Scholz ar vizita Kievul”, a declarat marţi seara ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, pentru posturile de televiziune ProSieben şi SAT.1.

Ucraina speră că Germania va trimite arme grele, precum tancuri de luptă, sisteme de apărare aeriană și artilerie. Alte state membre NATO au decis deja să livreze arme grele, cum ar fi Cehia, a subliniat Melnik. Acesta speră ca guvernul german să facă în curând același lucru.