Ce se întâmplă cu schimbările din Guvern: președintele Iohannis a semnat decretele

de: Ciprian Ioana
24 04. 2019

Președintele Klaus Iohannis dezamorsează, pentru moment, situația din interiorul Guvernului. Șeful statului a semnat decretele prin care ia act de demisiile celor trei miniștri, dar îi acceptă doar pe cei propuși interimari.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele prin care constată demisia celor trei miniștri. E vorba de Tudorel Toader de la Justiție, Rovana Plumb de la Ministerul Fondurilor Europene și Natalia Intotero de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

În același timp, președintele Iohannis a semnat decretele pentru numirea a trei miniștri interimari pentru aceste portofolii.  E vorba de Ana Birchall, interimar pentru portofoliul Ministerului Justiției, Eugen Teodorovici, interimar pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene și Radu Ștefan Oprea, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Ce urmează pentru PSD după ce Iohannis a semnat decretele

Pentru PSD, lucrurile nu s-au liniștit complet. Mandatul interimarilor expiră după 45 de zile, perioada prevăzută de lege pentru exercitarea acestei funcții. După ce trece această perioadă, portofoliile trebuie ocupate de miniștri cu atribuții depline.
Președintele Iohannis i-a respins pe cei propuși inițial pentru portofoliile de la Justiție, Fonduri Europene și Românii de Pretutindeni.
„Această remanierea este un fel de farsă, n-are absolut nicio treabă cu agenda românilor sau cu agenda României. E cauzată de o răfuiala din interiorul PSD-ului, ca atare mi se pare că această remaniere este neavenită. Cele trei propuneri sunt propuneri cu care nu sunt de acord, sunt persoane nepotrivite pentru funcția de ministru și nu accept această remaniere, așa cum mi-a fost propusă”.
Klaus Iohannis, președintele Românei
PSD a făcut un pas înapoi și a renunțat la restructurarea guvernamentală, pentru că premierul Dăncilă nu ar fi fost de acord. S-a mers pe varianta unor miniștri interimari la conducerea portofoliilor remaniate.
Dar asta este o soluție doar pentru moment. Pentru că există informații că Liviu Dragnea ar face presiuni în continuare asupra premierului Dăncilă pentru a accepta remanierea. Ultimatumul ar fi fost dat până după Paște.
Dacă, totuși, premierul nu acceptă, atunci liderul PSD și-ar putea lua adio de la gândul de a-l vedea pe Eugen Nicolicea la Ministerul Justiției, așa cum a vrut de la început.

Eugen Nicolicea, deputat PSD și fost președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, este cunoscut drept un susținător vehement al modificărilor din Justiție, cele cu consecințe grave pentru sistem.

În repetate rânduri, s-a pronunțat împotriva oficialilor europeni care au criticat puterea de la București.