Schimbările care vizează milioane de români. Ce se întâmplă cu TVA-ul la hoteluri și restaurante
Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de hotărâre de guvern ce modifică Normele de aplicare ale Codului fiscal. Acestea sunt corelate cu prevederile actuale și vin cu clarificări ale legii principale. Propunerile de clarificare a regulilor fiscale prevăd și clarificări legate de regimul TVA aplicabil în domeniul restaurantelor și hotelurilor.
Anunț important pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu TVA-ul la hoteluri și restaurante
Potrivit propunerilor de norme, cota redusă de TVA de 5% se aplică în cazul cazării cu demipensiune, cu pensiune completă sau cu „all inclusive”. Cota redusă de TVA se aplică asupra preţului total al cazării, ce include mesele şi băuturile alcoolice.
Orice persoană care acţionează sau care intermediază astfel de operaţiuni aplică cota de 5% a taxei, excepţie făcând situaţiile în care este obligatorie aplicarea regimului special de taxă pentru agenţii de turism.
TVA de 9% pentru produsele din coșul de catering. Alcoolul, TVA de 19%
Combinaţia de băuturi alcoolice şi nealcoolice, indiferent de concentraţie, este luată drept băutură alcoolică. Pentru băuturile alcoolice servite la restaurant sau cele oferite în cazul serviciilor de catering se va aplica cota standard de TVA, dar nu se consideră că are loc o livrare separată de bunuri, oferirea de băuturi alcoolice făcând parte din serviciile de restaurant sau catering.
Exemplu: ”Un restaurant care vinde şi mâncare pentru a fi servită în afara locaţiei restaurantului nu realizează o prestare de servicii de restaurant, ci o livrare de bunuri, pentru care aplică cota redusă de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele în care sunt servite alimentele sau băuturile nealcoolice, chiar dacă contravaloarea acestora ar fi evidenţiată separat pe bonul fiscal. În acest caz se consideră că livrarea alimentelor este livrarea principală care atrage aceeaşi cotă de TVA livrării caserolei sau a paharului, acestea fiind livrări accesorii, nu un scop în sine pentru client”.
Pachetele pentru evenimente, TVA de 5%
În situaţia în care se vinde un pachet compus din bunuri/servicii supuse atât cotei reduse de TVA, cât şi cotei standard de TVA şi se poate stabili o operaţiune principală, cota de TVA aplicabilă pachetului este cota de TVA aplicabilă operaţiunii principale, chiar dacă preţul fiecărui element ce compune preţul total plătit pentru a putea beneficia de această prestaţie.
Exemplu: ”O persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA oferă posibilitatea achiziţionării unui pachet de bunuri şi servicii constând în acces la un eveniment sportiv şi facilităţi în cadrul evenimentului sportiv, precum: servicii de catering/restaurant, produse alimentare, acces la parcare. În această situaţie, chiar dacă preţul fiecărui element care compune preţul total plătit de un consumator pentru a putea beneficia de această prestaţie ar putea fi identificat, cota de TVA aplicabilă pachetului este de 5%, respectiv cota de TVA aferentă accesului la evenimentul sportiv care reprezintă prestaţia principală”.