Schimbările apărute în Rusia după 3 luni de război. Viața e din ce în ce mai complicată, de ce suferă

de: Ionuț Vieru
25 05. 2022

Războiul dintre Rusia și Ucraina a trecut de a treia lună, iar pierderile țării invadate sunt masive din orice punct de vedere. Cu toate acestea, nici atacatorii nu au scăpat fără consecințe. Țara lor nu a fost lovite de rachete, ci de sancțiuni care au afectat grav economia.

Rusia, după trei luni de război

Sancțiunile statelor europene au avut un impact masiv asupra traiului pe care îl duc rușii. Multe companii s-au retras din Rusia, iar vastele centre comerciale din Moscova au rămas acum în mare parte goale. Doar câțiva comerciali occidentali au mai rămas.

Companii mari industriale, precum giganții petrolieri BP și Shell, producătorul auto Renault, McDonald’s, Adidas, sunt doar câteva dintre marile companii occidentale care au decis să părăsească piața rusească.

Shell a estimat că va pierde aproximativ 5 miliarde de dolari încercând să se debaraseze de activele pe care le deține în Rusia. Văzând că multinaționalele plecau, iar economia este într-o continuă scădere, rușii au decis să părăsească și ei țara.

Speriați de noile măsuri dure ale guvernului și de teama că Kremlinul va impune un serviciu militar obligatoriu, mulți tineri au părăsit Rusia. Cu toate acestea, nu a fost atât de ușor, deoarece cele 27 națiuni ale UE, inclusiv SUA și Canada, au interzis zborurile spre și dinspre Rusia.

Mai mult de atât, multe platforme de informare independente și-au închis sau suspendat activitate, după ce autoritățile ruse au adoptat o lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru articolele care includ „știri false”.

Rubla rusă a pierdut jumătate din valoare

Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Moscow Center, a precizat că societatea rusă este cuprinsă de o „supunere agresivă” și că degradarea legăturilor sociale s-ar putea accelera pe viitor.

„Discuția devine din ce în ce mai amplă. Îl poți numi pe compatriotul tău – un concetățean, dar care se întâmplă să aibă o opinie diferită – «trădător» și îl poți considera un fel de persoană inferioară. Poți, ca și cei mai înalți oficiali de stat, să speculezi liber și destul de calm asupra perspectivelor unui război nuclear. (Este) un lucru care cu siguranță nu a fost niciodată permis în perioada sovietică, în timpul Pax Atomica, când cele două părți înțelegeau că daunele care ar fi urmat erau complet de neconceput”, a scris el.

Rubla rusă a pierdut jumătate din valoare în doar primele zile ale războiului. Cu toate acestea, eforturile guvernului au reușit să ridice valoarea acesteia la un nivel mai mare decât cel dinaintea invaziei asupra Ucrainei.

Chris Weafer, analist veteran al economiei rusești la Macro-Advisory, este de părere că activitatea economică a Rusiei „este cu totul altă poveste”.

„Vedem acum o deteriorare a economiei într-o gamă largă de sectoare. Companiile avertizează că rămân fără stocuri de piese de schimb. O mulțime de companii și-au pus angajații să lucreze cu jumătate de normă, iar altele îi avertizează că trebuie să se închidă complet. Așadar, există o teamă reală că șomajul va crește în lunile de vară, că va exista o scădere mare a consumului și a vânzărilor cu amănuntul și a investițiilor”, a declarat el pentru Associated Press.

În ceea ce privește companiile care au părăsit Rusia, Weafer spune că, cele care doar și-au suspendat activitatea, ar putea relua activitatea dacă se va ajunge la o încetare a focului și la un acord de pace cu Ucraina.