Schimbări meteo neașteptate, duminică dimineață. Cod galben emis de ANM pentru mai multe localități

de: Sabina Anastasia
31 03. 2024

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineață, 31 martie 2024, o alertă de cod galben pentru mai multe localități din țară. Schimbările meteorologice sunt neașteptate, în contextul în care prognoza meteo pentru final de weekend anunță temperaturi de vară.

Cod galben emis de ANM, duminică dimineață

Schimbări de condiții meteorologice neașteptate, în primele ore ale zilei de duminică, 31 martie 2024. Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis o avertizare sub formă de cod galben de ceață pentru mai multe localități din țară, valabilă până la ora 10:00.

În două județe din România se va semnala, duminică dimineață, ceață ce va determina scăderea vizibilității sub 200 de metri local și sub 50 de metri izolat. Teritoriile ce sunt vizate de fenomenul meteo neprevăzut, până la ora 10:00, sunt următoarele:

  • județul Constanța;
  • județul Suceava: Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fundu Moldovei, Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Pojorâta, Dorna-Arini, Iacobeni, Sadova, Panaci, Poiana Stampei, Cârlibaba, Coșna, Ciocănești.

Prognoza meteo pentru duminică, 31 martie

Meteorologii ANM anunță vreme neobișnuită pentru final de weekend. Dacă în unele zone, sâmbătă, valorile termice s-au situat în jur de 16-17 grade Celsius, duminică, 31 martie, vor crește până la 27 de grade Celsius. Vremea se va încălzi considerabil, atingând specificul unei zile de vară.

În București, temperaturile vor crește și vor atinge maxime de 28-29 grade Celsius. Vremea va fi frumoasă, fără nori și fără vânturi. Ușoare intensificări ale rafalelor vor fi semnalate în zonele de munte, unde la înălțimi mari vântul va sufla cu 50 de kilometri pe oră, potrivit ANM.

În general, în toate teritoriile din țară, vremea va fi frumoasă. În sudul și vestul țării vor fi înregistrate 27-28 de grade Celsius. Aceleași temperaturi sunt prognozate și pentru Moldova, Bucovina, Transilvania și Maramureș, spun meteorologii ANM.

Vreme răcoroasă va fi raportată duminică, 31 martie 2024, pe litoralul românesc și în deltă. În zonele în cauză, temperaturile vor atinge în jur de 21 grade Celsius.

Vreme mai caldă decât de obicei în aprilie 2024

În altă ordine de idei, meteorologii ANM anunță temperaturi de vară și la începutul lui aprilie 2024. În prima săptămână a lunii menționate, trendul de creștere a valorilor termice va fi sesizabil în toate regiunile din România.

Precipitațiile vor fi deficitare, mai ales în sud-vestul țării, cu excepția teritoriilor din nord-vest, unde este posibil să fie semnalate câteva ploi la început de aprilie 2024. Meteorologii spun că preconizează un sezon cald secetos în anul curent.

„Problematica este complexă. Trebuie să operaţionalizăm măsuri, să schimbăm tehnologiile agricole, să ne adaptăm la ceea ce înseamnă mersul vremii şi al climei şi să ţinem cont de ceea ce înseamnă fiecare record înregistrat în perioada curentă, care depăşeşte recordurile înregistrate anterior”, spunea șefa ANM, Elena Mateescu, în urmă cu câteva săptămâni.