Schimbări majore pentru participanții din fondurile de pensii private. Ce s-a anunțat
Sunt anunțate schimbări majore pentru participanții din fondurile de pensii private. Dispare comisionul pe contribuții, în timp ce Autoritatea de Supraveghere Financiară promite un control mai strict asupra administratorilor de pensii private.
Schimbări pentru participanții la fondurile de pensii private. Ce se întâmplă
Una dintre schimbările anunțate pentru participanții la fondurile de pensii private este dispariția comisionului pe contribuții.
De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară urmează să țină un control mai strict asupra administratorilor de pensii private, precum și asupra investițiilor din domeniu.
Ce a decis CCR
Curtea Constituțională a României a respins solicitările Opoziției și a declarat admis proiectul de lege, care va ajunge acum la Klaus Iohannis pentru promulgare.
ASF salută decizia judecătorilor și susține că reforma va duce la îmbunătățirea capacității de supraveghere a instituției în interesul clienților.
Unde sunt păstrați banii din pensiile private
„Banii din fondurile de pensii private nu sunt ținuți de administratori, ci păstrați de băncile depozitare, care la rândul lor sunt instituții atent supravegheate de Banca Națională a României (BNR). Acești bani sunt proprietatea participanților la fond și pot fi folosiți doar pentru plata unei pensii private viitoare.
Administratorii nu au acces direct la banii tăi: ei doar transmit ordine de investiții băncii depozitare, care execută aceste ordine după încă o verificare de legalitate”, informează Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAR).
Fondurile de pensii private nu pot declara falimentul
Românii care contribuie la pensiile private nu trebuie să le fie frică că acestea vor intra în faliment.
„Prin lege, fondurile de pensii private nu pot declara faliment. Separarea strictă a banilor între fondul de pensii și administratorul fondului de pensii face ca fondurile de pensii să nu poată întâmpina dificultăți financiare. Riscul există, în mod teoretic, doar pentru administratori.
Chiar și dacă apare situația în care un administrator are dificultăți și nu mai poate gestiona în bune condiții fondul de pensii, intervine procedura de administrare specială, prin care fondul său este transferat către alți administratori, cu rezultate bune în administrare”, mai informează APAR.
De asemenea, fonduri de pensii private precum cele care există în România funcționează în multe state dezvoltate de mai bine de un secol.
Câți români au luat pensie privată
În România există 7 Fonduri private de pensii în Pilonul II, iar la nivelul primei jumătăți a anului 2022 acestea au înregistrat o cifră de afaceri de peste 203,8 milioane de lei, mai puțin cu 32% față de perioada similară a anului 2021.
Nu în ultimul rând, până în prezent, la nivelul lui noiembrie 2022 adică, peste 80.000 de români au încasat deja pensia privată de la Pilonul II, sumele totale atingand 1 miliard de lei.