Schimbări majore pe piața muncii din România. Câți oameni și-au schimbat jobul în ultimii doi ani
Schimbări majore pe piața muncii din România au avut loc în ultimii doi ani. Câți oameni și-au schimbat jobul în ultimii doi ani, ani marcați puternic de pandemia de coronavirus, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.
Câți români și-au schimbat locul de muncă în ultimii 2 ani. Experții nu au mai văzut așa ceva
Jumătate din salariații din România și-au schimbat locul de muncă cel puțin o dată în ultimii doi ani.
Astfel, 5 din 10 salariați au apelat la un alt job, motivul fiind un salariu mai bun, disponibilizările făcute sau volumul prea mare de muncă. O treime au plecat de la locul de muncă pe fondul concedierilor.
40% din salariați nu și-au schimbat locul de muncă în ultimii 2 ani
40% dintre persoanele chestionate în cel mai proaspăt sondaj făcut de eJobs România au spus că nu și-au mai schimbat jobul dinainte de 2019.
Aceștia au rămas pe aceleași poziții având nevoie de stabilitate în contextul adus de pandemie și de implicațiile economice ale acesteia.
2020 și 2021, ani de mutări profesionale
Astfel, 2020 și 2021 au fost ani de mutări profesionale pentru 30% dintre salariații din România, în timpce 2022 a adus curajul de a încerca un nou job pentru încă 20% dintre respondenții la sondaj.
„Pe o piață destul de fierbinte pentru candidați, în care migrarea de la un loc de muncă la altul se poate face foarte ușor, o astfel de decizie vine doar dacă este însoțită de argumente solide care țin de salariu, program mai bun de lucru, o oportunitate de avansare în carieră sau dacă este impusă, cum este cazul disponibilizărilor.
Altfel, este destul de greu să atragi candidați noi pentru că sunt puțini cei care vor să plece într-un loc nou dacă nu au pe masă o ofertă foarte atrăgătoare din toate punctele de vedere”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.
Mulți și-au schimbat locul de muncă pentru un salariu mai mare
Rezultatele sondajului EJobs relevă că 40% dintre cei care și-au schimbat locul de muncă în ultimii doi ani au fost motivați de un salariu mai mare.
De asemenea, 14% dintre respondenți spun că munceau prea mult, iar 12% au vrut altceva pentru că nu le mai plăcea ce aveau de făcut.
În schimb, 27% au fost nevoiți să își caute altceva de muncă în urma disponibilizărilor făcute. Nu în ultimul rând, 3% dintre angajați și-au schimbat locul de muncă pentru că nu au fost lăsați să lucreze de acasă.
Experții nu au mai întâlnit așa schimbări
„Contextul economic și nevoia de stabilitate reapar ca elemente recurente în decizia de a face o astfel de mișcare în carieră pentru că rar se întâmplă să vedem un număr atât de mare de oameni care să dorească să lucreze într-o industrie complet nouă atunci când caută un alt loc de muncă”, mai spune Raluca Dumitra.