Schimbări la Codul Rutier 2024. Toți românii trebuie să afle noutățile, ce amenzi s-au introdus
Codul Rutier va avea schimbări majore, iar toți șoferii trebuie să cunoască aceste reguli. În caz contrar, amenzile sunt usturătoare. Mai multe informații, aflați în rândurile următoare.
Modificări aduse Codului Rutier 2024
Guvernul a adus noi modificări la Codul Rutier 2024, printr-o Ordonanță de Urgență, în ședința din 28 iunie 2024, care are în vedere modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat MAI într-un comunicat de presă.
Mai exact, persoanele care conduc biciclete sau trotinete electrice vor putea fi testate pentru alcool și droguri. La articolul 101 alineatul (1), punctul 8 respectiv după punctul 21, se introduce un nou punct, pct.22, cu următorul cuprins:
Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat.
De asemenea, se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat.
Potrivit comunicatului de presă emis de MAI, se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate în acest sens sau în unitățile sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări și autorizate în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.
În cazul în care concentrația alcoolică este de maxim 0,10 mg/alcool pur în aerul expirat, persoana testată are dreptul de a-i solicita polițistului o a doua testare, după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test.
În astfel de situații, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.
Modificări privind folosirea mijloacelor video
De acum, oamenii legii vor lua în considerare imaginile surprinse de camerele de bord instalate pe autovehicule. Mai exact:
- abilitarea Poliției Române de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier, colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean și local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează. Această măsură vine în completarea Legii 383/2022 care a introdus aceleași prevederi pentru drumurile de interes național, prin sistemul informatic E-SIGUR;
- extinderea modalității de constatare a contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice, în sensul instituirii unui mecanism prin care participanții la trafic pot depune sesizări cu privire la posibile situații de condus agresiv surprinse în înregistrări video sau audio-video, după caz.