Schimbări fără precedent în grădinițe! Ce trebuie să știe părinții
Creșele, grădinițele și școlile private s-au redeschis în urmă cu trei săptămâni, cu respectarea regulilor de distanțare socială. Părinții au fost nevoiți să-și instruiască micuții să nu se joace împreună și să nu-și mai ia de acasă jucăriile preferate. Urmează deblocarea activității și în grădinițele de stat. Printre regulile stricte din interior se strecoară și curățenia, dar fără aspirator.
Schimbări la grădinițe
Ministerul Educației (MEC) interzice folosirea aspiratorului în grădinițe. Ghidul pentru redeschiderea acestor instituții prevede de asemenea eliminarea perdelelor, a mochetelor a covoarelor, draperiilor și a jucăriilor din materiale textile care nu pot fi igienizate cu aparate bazate pe aer cald.
Curățenia generală înainte de redeschidere se va face prin ștergerea prafului, spălarea cu apă și detergent, apoi clătirea repetată cu apă potabilă, potrivi ghidului. Se vor utiliza lavete pentru acțiuni diferite, iar dacă mochetele nu pot fi îndepărtate, documentul prevede că acestea pot fi igienizate corect cu aparate pe bază de aer cald.
Curățenia cu aspiratorul, interzisă
Aspiratorul este un echipament de curățenie care funcționează pe principiul recirculării aerului: „Aspiratorul nu se folosește pentru efectuarea curățeniei, nici înainte de deschidere, nici în timpul funcționării unității de învățământ pe perioada verii”, se arată în documentul oficial.
Părinții care doresc să beneficieze de serviciile oferite de grădiniţele/unităţile de învăţământ preşcolar de stat, în perioada vacanţei de vară, pot depune cereri la unităţile de învăţământ pe care le-au frecventat copiii în acest an şcolar.
Cererile vor fi centralizate de către inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi, ulterior, transmise autorităţilor publice locale pentru a decide, în acord cu acestea, asupra listei de unităţi de învăţământ în care se vor desfăşura doar activităţi recreative.
„Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program. În acelaşi timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condiţiilor privind evitarea contactului strâns între copii şi a jocurilor care presupun apropierea la mai puţin de doi metri. Copiii nu trebuie să aducă de acasă, în unitatea de învăţământ, jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare”, se arată în comunicatul MEC.