Schimbări Cod Rutier 2024: permis valabil doar 5 ani pentru acești români. Cine va trebuie să-și schimbe carnetul după 15 ani
Schimbări Cod Rutier 2024 – șoferii trebuie să știe că anul acesta intră în vigoare modificări în ceea ce privește valabilitatea permiselor de conducere. Majoritatea șoferilor vor fi obligați să își reînnoiască permisul după 15 ani, în loc de 10, conform noilor norme UE care urmează să fie votate.
Noi norme UE privind conducerea mașinilor
Parlamentul European urmează să voteze noi norme UE privind conducerea autovehiculelor. Acest lucru se va întâmpla în ianuarie 2024, iar asta va duce la modificarea legilor din fiecare stat membru.
Vezi despre: Se schimbă Codul Rutier în 2024. Șoferii trebuie să afle, proiectul este deja în Parlament
Noile norme includ actualizarea limitelor de valabilitate pentru permisele de conducere și controale medicale obligatorii la reînnoire.
”Pentru a asigura drepturi uniforme pe tot cuprinsul Uniunii, ținând seama și de aspectele legate de siguranța rutieră, permisele de conducere din categoriile AM, A1, A2, A, B1 și B ar trebui să aibă o valabilitate administrativă de 15 ani, în timp ce categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E au o valabilitate administrativă de cinci ani”.
De asemenea, deputații europeni vor trecerea la permisele de conducere digitale, disponibile pe telefoane și complet echivalente cu un permis de conducere fizic.
Conform noilor norme UE ce urmează a fi votate, permisele de conducere pentru motociclete, autoturisme și tractoare trebuie să fie valabile cel puțin 15 ani.
Pentru camioane și autobuze, permisele trebuie să fie valabile timp de 5 ani.
Propunerea recentă de directivă referitoare la permisele de conducere are la bază două scopuri principale: îmbunătățirea siguranței rutiere și facilitarea liberei circulații. Însă, în același timp, răspunde la solicitarea de a promova durabilitatea și a accelera procesul de transformare digitală în domeniul transportului rutier.
Schimbări Cod Rutier 2024
Luna aceasta va fi votată și propunerea de reînnoire a permiselor de conducere pentru persoanele de peste 70 de ani la fiecare 5 ani.
În privința șoferilor începători și neexperimentați, aceștia vor trebui să parcurgă o perioadă de probă de cel puțin doi ani. În această perioadă, șoferii începători vor fi nevoiți să se supună unor reguli suplimentare.
Citește și: Cum poți verifica online rapid și ușor nivelul de poluare din București
De altfel, conform noilor norme, tinerii de 17 ani pot fi eligibili pentru a obține un permis de conducere dacă sunt însoțiți de un șofer experimentat.
Fiecare țară membră UE va putea modifica aceste reguli generale.
”Țările membre pot stabili reguli speciale pentru șoferii începători pentru a restricționa conducerea pe timp de noapte, de la miezul nopții până la 6 dimineața”, se arată în proiectul UE.
Reguli suplimentare pentru șoferii începători
Codul Rutier românesc scrie că șoferii începători trebuie să circule cu viteză mai mică cu 20 km/h, în primul an de la obținerea permisului, față de limita maxim admisă pentru categoria de autovehicule respectivă.
De asemenea, șoferii începători nu au voie să conducă mașini în regim taxi.
Măsura este luată în contextul în care Comisia Europeană a propus noi ținte intermediare de reducere cu 50% a numărului de decese cauzate de accidentele rutiere în perioada 2020 – 2030, dar și reducerea cu 50% a numărului de vătămări corporale grave în perioada specificată.