Schimbarea majoră pentru șoferi în Codul Rutier 2023. Intră în vigoare de pe 27 iulie

de: Stan Nicu
26 07. 2023

Astăzi vă dezvăluim care este schimbarea majoră pentru șoferi în Codul Rutier 2023. Intră în vigoare de pe 27 iulie, întrucât legea a fost deja promulgată şi a apărut în Monitorul Oficial, ea vizând modificarea Codului Rutier.

Schimbare pentru șoferi în Codul Rutier 2023. Când va intra în vigoare modificarea importantă

Sunt vești importante pentru șoferi după ce s-a aflat că se va modifica Codul Rutier 2023. Prin această schimbare, șoferilor le va fi mult mai ușor să își demonstreze dreptatea în fața instanței.

Mai exact, este vorba despre faptul că din 27 iulie se va putea face contestarea amenzilor și la judecătoria de domiciliu. Până acum, contestația se depunea doar în localitatea în care șofeerul fusese sancționat.

Plângerile contravenționale se făceau la judecătoria de domiciliu

De mai mult de un an, plângerile contravenționale pot fi introduse și la judecătoria de domiciliu, însă în cazul contravențiilor rutiere acest lucru nu era posibil, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a unei abateri de la Codul rutier se putea depune doar la judecătoria din locul în care fusese constatată fapta.

Pentru ca șoferii să poată contesta sancțiunile rutiere și la judecătoria de domiciliu, o lege care vizează modificarea Codului rutier în acest sens a fost oficializată luni, 24 iulie.

De asemenea, Legea 254/2023, care a fost publicată luni în Monitorul Oficial și care se va putea aplica din data de 27 iulie 2023, vizează, în esență, modificarea Codului rutier. Codul rutier stabilește o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere.

Contestațiile rutiere se fac la judecătoria unde locuiește șoferul

Astfel, pe lângă Judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, așa cum era până acum, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere pot fi contestate și la judecătoria în a cărei rază teritorială locuiește șoferul.

”Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede noua lege, potrivit avocatnet.ro.

Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Legea pentru modificarea art. 118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 în ceea ce privește circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată de curând de către președintele României,  Klaus Iohannis.

Nu în ultimul rând, la sfârșitul lunii iunie, propunerea legislativă ce vine în sprijinul șoferilor, a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.