Schimbarea majoră care îi vizează pe cei care primesc ajutoare sociale. Decizia e vehementă și tristă pentru mulți
La finele lui 2020, conform statisticii, erau aproximativ 176.674 de români care primeau ajutoare sociale în România. Ieri, în ședința de Guvern, Raluca Turcan a reușit aprobarea unui proiect de OUG prin care să stimuleze românii aflați în această situație. În noua OUG apar și alte modificări, unele privind ajustarea sumelor de ajutor social.
Românii cu ajutoare sociale stimulați de Guvern să meargă la muncă
În decembrie 2020 statul român cheltuia aproximativ 46,943 de milioane de lei cu plata ajutoarelor sociale către cei 176.674 de români. Odată cu noua bugetare, acești bani au devenit o povară pe Ministerul Muncii, astfel că s-a trecut la un nou proiect de OUG prin care să fie remediate anumite situații. În noua OUG aprobată aseară de Guvernul Cîțu se stipulează ideea de stimulare a beneficiarilor de ajutoare sociale printr-un nou pogram, „A doua șansă”.
Astfel că, toți beneficiarii de ajutoare sociale, considerați apți de muncă, vor fi obligați să se prezinte la agenția de ocupare a forței de muncă arondată pentru verificări. Acest lucru, conform OUG, se va face din 6 în 6 luni, periodic. În cazul în care beneficiarii refuză locurile de muncă oferite de agențiile de ocupare a forței de muncă, sau neprezentarea la verificări, va aduce după sine sistarea ajuttorului social, cel în cauză rămânând fără bani, iar un nou dosar fiind depus după alte 12 luni.
„(4) Refuzul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social de a participa la cursurile programelor educaționale de tip ”a doua șansă” conduce la încetarea dreptului la ajutorul social, în aceste situații fiind aplicabile prevederile art. 15 alin.(8).
Programul „A doua șansă” este cu termen de obligativitate pentru beneficairii de ajutoare sociale, program prin care se vor face calificări și recalificări ale acestora pentru un viitor loc de muncă.”, se spune în OUG.
Prin același act normativ s-a mai stabilit și faptul că primăriile sunt obligate să facă anchete sociale în cazul beneficiarilor de ajutoare sociale, în caz contrar riscă amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 5.000 de lei.
Ministerul Muncii suspendă majorarea pentru ajutoare sociale
Bugetul centralizat al actualei guvernări este unul sărac, iar cheltuielile cu pensiile, salariile bugetare și aceste ajutoare sociale împovărează și mai mult deficitul bugetar. Anul trecut se anunța o posibilă majorare a sumelor acordate sub formă de ajutoare sociale.
Numai că, în contextul crizei economice de anul trecut și de anula cesta, este imposibilă această ajustare a sumelor. În OUG aprobată aseară de Guvernul Cîțu, ce modifică și completează Legea nr.76/2002, apare și punctul normativ prin care se sistează majorarea de 15% preconizată de anul trecut. Articolul apare în noua OUG și stipulează următoarele aspecte:
„Familiile și persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat nu mai beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puțin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcționar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.”, se spune în OUG aprobată aseară.