Schimbarea la față a Domnului. Sărbătoare mare pe 6 august. Ce este interzis cu desăvârșire în această zi
Unul din cele mai importante momente din Calendarul Creștin Ortodox Român este ziua de 6 august când creștinii sărbătoresc Schimbarea la fața a Domnului. Conform dogmelor creștine este una din cele mai mari sărbători creștine.
Schimbarea la față a Domnului.
Pentru prima dată menționată și descrisă de evangheliile sinoptice, Schimbarea la față a Domnului, vorbește de apariția Domnului Iisus Hristos și văzut de apostolii săi într-o lumină nouă pe Muntele Tabor. Conform scrierilor din Noul Testament, Schimbarea la Față este considerată drept una din minunile lui Iisus menționate în Evanghelii.
Sărbătoare mare pe 6 august
Astfel, în data de 6 august, creștinătatea sărbătorește unul din cele mai importante momente din existența pe acest pământ a Domnului Iisus Hristos și, conform cărturarului Toma de Aquino, un călugăr dominican, teolog, și filosof al timpului său, Schimbarea la Față este cea mai mare minune, în sensul că aceasta completează harul botezului și arată celor credincioși perfecțiunea vieții în Împărăția lui Dumnezeu.
”Mântuitorul nostru divin, pentru a ne arăta că suferințele slujitorilor săi se împletesc de obicei cu mângâieri spirituale frecvente și pentru a ne oferi o demonstrație sensibilă a adevărului făgăduințelor sale despre o glorie eternă rezervată pentru noi în lumea următoare, încântat să manifeste o privire a măreției sale în misterul Schimbării la Față. Fiind în Galileea, cu aproximativ un an înainte de pasiunea sa sacră, a ales să fie martori ai gloriei sale aceiași trei discipoli iubiți care urmau să fie martorii agoniei sale sângeroase din grădină – și anume, Sfântul Petru și cei doi fii ai lui Zebedee, SS. James și John. El a luat trei, pentru ca probele lor să fie de excepție; dar nu avea să-și descopere public gloria, să-și învețe adepții să iubească secretul cel mai apropiat în toate harurile și favorurile spirituale. Toate pretențiile contrare acestei reguli sunt sugerate de iubirea de sine oarbă, nu de spiritul lui Dumnezeu; sunt o mândrie deghizată și o iluzie periculoasă. Fiecare slujitor adevărat al lui Dumnezeu iubește să fie ascuns și ascuns; deviza lui în darurile divine, chiar și atunci când invită cel mai cu ardoare toate viețuitoarele să-l mărească pe Domnul cu el pentru toate îndurările Sale nespuse, este: Secretul meu pentru mine, secretul meu pentru mine.”, (Matei 17:1-9, Marcu 9:2-8, Luca 9:28-36)
Ce este interzis cu desăvârșire în această zi
În contextul popular, sărbătoarea Schimbării la fața a Domnului mai este cunoscută şi ca Obrejenia, Pobrejenia sau Probojeni, din termenul slavon „obrejenie”, care înseamnă schimbare, transformare. Conform datinilor creștine vechi, în ziua de 6 august se face pomenirea celor trecuţi la cele veşnice. Toți credincioşii duc la biserică din ceea ce au în casă pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani și se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat şi recoltele.
Tradiția veche românească mai amintește de faptul că este bine ca sărbătoarea să fie trăită prin rugăciuni pentru sănătatea şi pentru împlinirile familiei. Tot tradiția spune că în această zi trebuiesc făcute pelerinaje la biserici şi la mănăstiri, care adăpostesc icoane făcătoare de minuni şi moaşte. În credința populară se credea că emeile însărcinate, care se vor ruga în această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi,. Le era interzis fetelor să se spală pe cap în această zi, superstiția săunând că dacă făceau asta nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.
Ziua de 6 august, conform bătrnilor, era ziua în care toamna începe să-şi intre în drepturi, iarba nu mai creşte și ţăranii trebuie să termine de cosit şi de adunat fânul. Bătrânii spun că odată cu Schimbrea la fața a Domnului frunzele copacilor încep să îngălbenească, păsările se pregătesc să migreze iar insectele încep să intre în pământ. Se mai spunea că dacă vremea este însorită şi plăcută, în ziua de Schimbare la fața a Domnului, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată, iar dacă plouă, toamna va fi una cenuşie.